Proiect de lege ISTORIC. Modificarea CODULUI CIVIL afectează TOATĂ POPULAȚIA
- Lucian Ionescu
- 27 august 2018, 17:55
După patru decenii de restricții privind numărul de nașteri admis, în China se pregătește un proiect de lege istoric. În Parlamentul chinez se discută modificarea Codului Civil privind suprimarea completă privind numărul de copii pe care cuplurile îi pot avea.
În prezent, populația Chinei este de aproximativ 1,38 miliarde de persoane.
Afectată de îmbătrânirea populaţiei, China a abandonat oficial la sfârşitul lui 2015 aşa-zisa politică a "copilului unic". De atunci, toate cuplurile căsătorite sunt autorizate să aibă un al doilea copil, însă nu mai mult. Or, proiectul de Cod Civil în prezent în pregătire nu mai conţine nicio menţiune cu privire la controlul naşterilor, potrivit agerpres.ro
Acest Cod Civil ar urma să fie adoptat în cadrul unui vot ce va avea loc în 2020 în Adunarea Naţională Populară, camera de înregistrare legislativă a regimului comunist.
Partidul Comunist a început să impună aşa-zisa "politică a copilului unic" în 1979, pentru a stăvili puternica ascensiune demografică din această ţară cea mai populată din lume. Aplicată cu preţul unor avorturi forţate, amenzi şi sterilizări, acest strict control al naşterilor a fost criticat din cauza dezechilibrelor provocate: îmbătrânirea populaţiei şi scăderea proporţiei de femei, numeroase familii preferând să aibă un băiat.
Înainte de schimbarea politică din 2015, circa 50 de milioane de femei beneficiau deja de dreptul de a avea doi copii, date fiind excepţiile acordate minorităţilor etnice, familiilor rurale al căror prim copil era o fată, precum şi, ceva mai recent, cuplurilor din care cel puţin un membru era copil unic la părinţi.
Însă, noua legea întârzie să-şi aducă roadele: numărul de naşteri a scăzut în China în 2017. Numeroase cupluri chineze ezită astăzi să aibă un al doilea copil, motivând prin creşterea preţurilor la imobiliare şi costurile educaţiei, precum şi cu impactul asupra carierelor lor profesionale.
În acest context, îmbătrânirea accelerată a populaţiei chineze devine o bombă demografică ce va avea un efect întârziat pentru gigantul asiatic, care numără în prezent circa 1,38 miliarde de locuitori.
Populaţia cu vârste între 16 şi 59 de ani, aptă de muncă, s-a redus cu aproape 5,5 milioane de oameni anul trecut, în scădere pentru al şaselea an consecutiv, ajungând la 902 milioane de persoane (65% din populaţia totală).
Potrivit estimărilor guvernului chinez, numărul de persoane de peste 60 de ani ar urma să ajungă la 487 de milioane în 2050, adică 35% din populaţie, comparativ cu 241 de milioane, 17,3% din populaţie, cât se înregistra la sfârşitul lui 2017.