Evenimentul Zilei > International > Progrese în negocierile de aderare a Suediei și Finlandei la NATO
Progrese în negocierile de aderare a Suediei și Finlandei la NATO

Progrese în negocierile de aderare a Suediei și Finlandei la NATO

Suedia și Finlanda au înregistrat progrese în negocierile purtate cu Turcia pe tema aderării la NATO. Negociatorul-șef al Suediei, Oscar Stenström, a declarat că țara sa mai are doar un pas de realizat.

Pe 25 noiembrie a avut loc la Stockholm cea de a treia reuniune a Mecanismului Comun creat în baza Acordului Tripartit semnat de Turcia, Finlanda și Suedia la Madrid, în marja summitului NATO. În urma reuniunii, a fost publicată o declarație comună în care se afirmă că Turcia confirmă faptul că statele candidate au luat o serie de măsuri pentru a pune în practică angajamentele asumate.

Negociatorul-șef al Suediei, Oscar Stenström, a declarat la postul de radio Ekot că declarația comună a celor trei țări “A avut un ton foarte bun și a fost prima data când într-un comunicat comun se subliniază înregistrarea unor progrese”. Stenström a adăugat că țara sa mai are doar un pas de realizat pentru integrarea în NATO, și anume modificarea legislației privind terorismul. Purtătorul de cuvânt a mai declarat că “Am discutat despre dialogul cu colegii din poliția din Turcia și am făcut schimb de idei pentru impulsionarea luptei împotriva amenințării teroriste PKK la adresa Turciei”.

 Eforturile vor continua

La reuniunea în cursul căreia s-a decis consolidarea coordonării la nivel tehnic între miniștri și instituții în legătură cu Mecanismul Permanent Comun, s-a arătat că progresele înregistrate de Finlanda și Suedia referitor la prevederile acordului au fost întâmpinate cu satisfacție.

Din delegația condusă de purtătorul de cuvânt al Președinției Turce, ambasadorul İbrahim Kalın, și ministrul adjunct de Externe, Sedat Önal, au mai făcut parte reprezentanți ai ministerului Justiției, ministerului de Interne, ministerului Apărării și Serviciului Turc de Informații. Delegația suedeză a fost condusă de ambasadorul Oscar Stenström de la cancelaria guvernului și secretarul de stat la ministerul de Externe, Jan Knutsson. Delegația finlandeză a fost condusă de secretarul de stat la ministerul de Externe Jukka Salovaara și directorul pentru politici externe și de securitate din cadrul Președinției, Dr. Petri Hakkarainen.

Participanții au subliniat necesitatea continuării efortului în cadrul Mecanismului Permanent Comun, al cărui obiectiv este să asigure aplicarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului Tripartit.

 “Vom îndeplini angajamentele asumate faţă de Turcia”

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat pentru presă ca țara sa își va îndeplini angajamentele asumate față de Turcia. Comentând acordul tripartit semnat cu ocazia summitului NATO de la Madrid, Kristersson a afirmat că “Acesta este un acord prin care Finlanda și Suedia și-au luat angajamente faţă de Turcia în privința securității. Vom îndeplini angajamentele luate faţă de Turcia”.

Până în prezent, toate țările membre NATO în afară de Turcia și Ungaria au aprobat cererile de candidatură la NATO ale Suediei și Finlandei. Ungaria a anunțat că în primele zile ale anului viitor va aproba candidaturile celor două țări, notează milliyet.com.tr

Traducere Florin Matei

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: