Programul Rabla. Cum puteți obține suma maximă de la stat pentru o mașină nouă

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Mediului a publicat trei ordine de ministru care se referă, direct, la implementarea programului Rabla pentrul anul 2023. Acestea urmează a fi semnate de ministrul Mediului, Tanczos Barna, iar pentru a intra în vigoare se așteaptă publicarea în Monitorul Oficial.

Ordinul de ministru publicat, recent, aduce după sine câteva modificări importante, pe care românii trebuie să le cunoască, în legătură cu programul Rabla 2023.

Astfel, cea mai importantă informație este legată de prima de casare, care pentru acest program a fost mărită la 7.000 de lei.

De asemenea, pentru cei care aduc la casare o mașină mai veche de 15 ani, pot să primească suma maximă oferită de Administrația Fondului de Mediu, adică cei 7.000 de lei.

Pentru prima oară, un român poate aduce la casare două mașini, caz în care va primi o compensație în valoare maximă de 10.000 de lei.

Ce ordine a semnat ministrul Mediului

Cele trei ordine semnate de ministrul Mediului, Barna Tanczos se referă la programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional 2020-2024, la programul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, dar și la pogramul privind casarea autovehiculelor uzate.

Referitor la cei care vor să cumpere mașini electrice este bine de știut că prima de casare se oferă doar pentru autoturismele cu acest tip de propulsie, a căror valoare nu depășește 75.000 de euro, cu TVA inclus.

În acest caz este bine de știut că prima de casare este 51.000 de lei, la fel ca la programul Rabla din 2022, și de 54.000 de lei, pentru două autoturisme aduse la casat, scris zf.ro.

Sute de mașini vechi scoase din circulație

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a explica că ținta ministerului pe care îl conduce este ca parcul de autoturisme din România să fie compus din cât mai multe autoturisme noi.

”A crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după foarte mulţi ani. Deci, parcul auto din România se întinereşte şi am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR”, a spus ministrul Barna.

Ministerul Mediului și-a asumat că peste 250 de autoturisme vechi și foarte vechi vor fi scoase din circulație, până la finalul anului 2023, citat de Antena 3.ro.