Programul Prima Casă va avea o strategie pe cinci ani
- Teodora Cimpoi
- 28 noiembrie 2016, 18:37
Guvernul va adopta o strategie privind derularea Programului Prima Casă în următorii cinci ani, a anunţat astăzi ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.
Potrivit acesteia, strategia pe termen mediu este necesară pentru “a oferi sustenabilitate şi predictibilitate în business”, subliniind că o astfel de decizie îi va ajuta atât pe cei care doresc să cumpere casele, cât şi pe cei care construiesc sau vând.
“Programul rămâne cu acest caracter naţional, caracter oarecum social, pentru că oarecum se adresează segmentelor de persoane cu venit mai scăzut şi introducem şi un caracter economic un pic mai pronunţat, în sensul în care dorim diferenţierea garanţiei în funcţie de vechimea casei, pentru a stimula construcţia de locuinţe noi”, a afirmat Dragu, citată de Agerpres.
Ministrul Finanţelor susţine că pentru anul viitor Programul Prima Casă va avea un buget de 2,5 miliarde de lei, iar în perioada 2018-2020 bugetul va fi de două miliarde de lei. Potrivit oficialului din Finanţe, finanţarea pentru 2021 se va reduce la 1,5 miliarde de lei.
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a mai anunţat recent că se analizează posibilitatea suplimentării sumelor pentru Programul "Prima Casă" pentru sfârşitul anului şi a precizat că este surprinsă de cererea mare din acest an.
"Pentru sfârşitul acestui an, într-adevăr există cerere. Analizăm acum în ce măsură este o cerere reală. (...) Practic, acum suntem la nivelul de anul trecut cu sumele pentru Programul Prima Casă. Sinceră să fiu, nu mă aşteptam să fie cerere suplimentară în 2016 faţă de 2015. În 2015, am avut 200 de milioane nefolosite. Această cerere foarte mare pe 2016 ne surprinde pe toţi participanţii la piaţă. Analizăm în ce măsură e posibil şi fezabil să avem o suplimentare acum, iar pentru 2017 şi anii următori sumele vor fi disponibile", a spus Dragu, la Palatul Victoria.
Draft de buget pentru 2017
De asemenea, ministrul Anca Dragu a declarat astăzi că Ministerul Finanţelor Publice lucrează la un proiect al Legii bugetului de stat pe 2017, însă acesta nu va fi prezentat în faţa actualului Parlament. Aprobarea bugetului pe anul viitor va reveni viitorului Executiv, care va avea şi obligaţia de a-l trimite spre adoptare în Parlament.
"Vom lăsa un proiect de buget, dar nu îl vom aproba. Legea nu ne permite. Nu am avea temei legal să aprobăm bugetul. Este o modificare a Legii finanţelor publice care spune că dacă au loc alegeri cu trei luni înainte de terminarea anului, atunci noul guvern este obligat să aprobe şi să transmită Parlamentului proiectul de buget", a afirmat Dragu.
Ministrul Finanţelor susţine că, în forma actuală, proiectul Legii bugetului de stat pe 2017 prevede şi majorări salariale pentru bugetari, însă a refuzat să ofere detalii despre acest subiect.