Programul guvernamental care pune România pe gaze. Câți bani vor fi alocați

Programul guvernamental care pune România pe gaze. Câți bani vor fi alocați

Guvernul intenționează să adopte, printr-o ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri pentru implementarea programului naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale.

Potrivit notei de fundamentare care însoțește actul normative, valoarea apelului de proiecte aferent programului national pentru anul acesta este de 968.000 mii lei. Suma va fi suplimentată în următoarea perioadă de programare, 2021 – 2027, cu încă 3,872.000 mii lei, cu condiţia aprobării prin decizia Comisiei Europene a programului operaţional în cadrul căruia va avea loc finanţarea.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se află un  proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

Banii reprezintă o formă de sprijin pentru microîntreprinderile fără salariaţi, precum şi pentru PFA/CM. de asemenea, prin acest OUG vor fi alocate fonduri pentru investiţii necesare extinderii reabilitării și modernizării capacităților de producție, realizarea unor capacităţi de producţie noi, achiziţia de echipamente, utilaje şi instalaţii, clădiri, terenuri etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Finanțarea va asigura până la 10% din valoarea proiectelor care fac obiectul cererilor de finanţare. Sprijinul din fonduri externe nerambursabile va fi acordat de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), în cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020.

Potrivit documentului, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 350.000.000 euro din care 265.000.000 euro fonduri europene nerambursabile, 42.500.000 euro fonduri de la bugetul de stat şi coparticipare de 42.500.000 euro de la beneficiari, iar numărul estimat de beneficiari este de maxim 65.000.

În ședința de Guvern se va decide şi cu privire la un proiect de hotărâre pentru aprobarea condiţiilor privind acordarea locuinţei de serviciu, a cheltuielilor de cazare şi deplasare a prefecţilor şi a subprefecţilor, precum şi pentru stabilirea plafonului maxim al cheltuielilor privind locuinţa de serviciu, cheltuielilor de cazare şi deplasare a prefecţilor şi a subprefecţilor, aferente anului 2020.

Tot printr-o hotărâre, Guvernul va aproba indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Remodelarea, consolidarea şi supraetajarea Sălii Omnia pentru conversia în Centrul Naţional al Dansului Bucureşti”.