Programul de Reformă Economică al Republicii Moldova, în contextul aderării la UE
- Maria Dima
- 1 februarie 2024, 14:54
Guvernul din Republica Moldova a aprobat Programul de Reformă Economică 2024-2026 (PRE). Republica Moldova va participa pentru prima dată la exercițiul anual de analiză economică și financiară pentru țările candidate la Uniunea Europeană.
Programul de Reformă Economică are drept scop pregătirea Republicii Moldova pentru viitoarea participare la coordonarea și guvernanța politicii economice a Uniunii Europene. De asemenea, documentul propune îmbunătățirea reformelor structurale pentru susținerea stabilității macroeconomice, stimularea competitivității, încurajarea condițiilor pentru o creștere incluzivă și crearea locurilor de muncă.
”Documentul are o structură tip, urmată de toate țările candidate, fiind elaborat în baza datelor oferite de Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Banca Națională a Moldovei, Biroul Național de Statistică și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Programul prezintă analiza situației macrofinanciare și nu include partea de reforme structurale. Documentul urmează a fi elaborat și prezentat Comisiei Europene, anual”, sea arată într-un comunicat al Guvernului.
Programul de Reformă Economică 2024-2026
Documentul constituie un instrument similar cu Semestrul European pentru statele-membre ale UE, obiectivul căruia reflectă supravegherea și coordonarea politicilor bugetare, fiscale, economice, sociale, precum și monitorizarea evoluției naționale în aceste sectoare prin prisma procesului de aderare la UE.
„Participarea Republicii Moldova în cadrul Programelor de Reformă Economică este esențială pentru progresul în procesul de aderare la UE, în special pentru a răspunde criteriilor economice de la Copenhaga, și anume, o economie de piață funcțională, capacitatea de a face față presiunii concurențiale și a forțelor de piață ale Uniunii”, se mai arată în comunicatul Guvernului de la Chișinău.
Reamintim că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat, pe 14 decembrie, că liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova
După votul pozitiv al Consiliului European urmează un proces de evaluare sau „screening” al legislației moldovenești pentru a se analiza în ce măsură aceasta corespunde cu cadrul legal european. Ulterior, vor începe negocierile propriu-zise pe marginea celor 33 de capitole.
Noul ministrul desemnat al Afacerilor Europene, Cristina Gherasimov, va fi negociator-șef al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.