Programele Rabla Clasic și Rabla Plus încep astăzi, 8 februarie. Care sunt principalele noutăți

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus încep astăzi, 8 februarie. Care sunt principalele noutăți Sursa foto: Arhiva EVZ

Cei care vor să își schimbe mașina trebuie să știe că primele de casare au suferit modificări, dar că noile reguli de la programul Rabla, care se lansează marți, vin și cu vești bune.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus debutează, marți 8 februarie. Printre modificările apărute se numără posibilitatea de a casa două mașini în loc de una, dar și acordarea unui bonus celor care scapă de mașinile foarte vechi și poluante.

Rabla Clasic vine cu schimbări

Prima de casare se modifică și va fi de 6.000 de lei. O altă noutate este faptul că o persoană va putea casa două mașini vechi în schimbul achiziționării unui autoturism nou. În acest caz, prima de casare este de 9.000 de lei.

O altă veste bună este un bonus suplimentar de 1.500 de lei pentru cei care duc la casare un autoturism care are o vechime de cel puțin 15 ani și norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Devin eligibile pentru casare toate mașinile care au cel puțin șase ani de la data fabricației sau a primei înamatriculări în România. Anterior acestui act normativ termenul era de 8 ani.

Și o veste nu prea bună. Eliminarea posibilității cumulării primei de casare cu ecotichetul acordat prin Programul Rabla Plus.

Modificări și la Rabla Plus

Toți cei care vor să intre în acest program și să cumpere o mașină electrică sau hibrid au de acum obligația să predea la schimb un alt autoturism. De asemenea se menține obligația de nu instrăina autoturismul timp de un an de la cumpărare.

Va fi posibilă casarea a maxim două autoturisme vechi, iar prima în acest caz este de 54.000 de lei pentru mașinile electrice și până la 29.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in.

Și în cazul Rabla Plus se introduce un bonus suplimentar de 1.500 de lei pentru cei care duc la casare un autoturism care are o vechime de cel puțin 15 ani și norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Doritorii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

să aibă domiciliul sau reședința în România;

să îndeplinească obligațiile de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local;

să se înscrie la un producător validat în vederea achiziționării unui autovehicul nou, obținând nota de înscriere;

să predea autovehiculul uzat unui colector autorizat;

să radieze din evidența circulației autovehiculul uzat;

să prezinte producătorului validat informații privind distrugerea și radierea din evidența circulației a autovehiculului uzat;

să achiziționeze autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.