Programele de Revelion de dinainte de 1989: glumele „cu substrat” tolerate de cenzură

Programele de Revelion de dinainte de 1989: glumele „cu substrat” tolerate de cenzură Toma Caragiu arunca „șopârle” / Sursă foto: EVZ

Programele de Revelion de dinainte de 1989: glumele „cu substrat” tolerate de cenzură. Pe cine așteptau românii pe micile ecrane în Noaptea dintre Ani?

Programele de Revelion de dinainte de 1989: glumele „cu substrat” tolerate de cenzură. Pe cine așteptau românii pe micile ecrane în Noaptea dintre Ani?

Programele de Revelion ale Televiziunii Române au fost multă vreme cel mai urmărit spectacol al nopții dintre ani și asta, mai ales înainte de 1989. Trebuie spus că primul Revelion transmis de TVR a avut loc în 31 decembrie 1956. TVR avea atunci mai puțin de 200 angajați, un modest studio de televiziune în Strada Moliere, precum și un singur car de reportaj.

Revelion până în 1990: înainte și după mesajul Conducătorului

De regulă, înainte de 1989, românii se împărțeau în două: cei care alegeau să petreacă Revelionul în stațiuni (maturii), respectiv la cantinele întreprinderilor, cluburile unităților militare, ori la Revelioanele Tineretului (tinerii), respectiv cei care, indiferent de vârstă, petreceau Revelionul acasă la ei, ori ca invitați ai altor prieteni. Aceștia din urmă obișnuiau să așeze masa în sufragerie, unde era mai mult spațiu pentru stat la masă, fumat o țigară prin acces la balcon, ori stat pe fotolii la cafea și taifas. O prezență nelipsită era televizorul, alb-negru, în majoritatea cazurilor, color, acolo unde zeii zâmbiseră gazdei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amza Pellea îi ținea pe români lipiți de TV

Petrecerea, de obicei, începea, cel târziu la ora 22.00. Asta, ca toți invitații să poată ajunge. Gazdele pregătiseră o sumedenie de bucate, deserturi, băuturi. Dintre bucate, salata boeuf și fripturile, dintre băuturi, vinul cu sifon, șampania, iar dintre deserturi, tortul erau nelipsite. Urma cafeaua, naturală, procurată cum se putea, un pachet două de Kent, original, probabil cadou de la cineva cu „ieșire”.

Invitații se delectau în primele două ore cu un aperitiv, țuică fiartă ori coniac și începeau sporovăiala. Se aștepta ora 24, când șeful statului, Nicolae Ceaușescu între 1965 și 1989, se adresa națiunii. Mesajul său încheia programul dedicat știrilor, realizărilor. După ce Tovarășul ura La Multi Ani, după intrarea în Noul An, petrecerea putea să înceapă. Atunci începea și programul de varietăți și divertisment. Se muncea la el luni de zile, Dan Mihăescu, Puiu Maximilian ori Ion Toma fiind numai trei dintre numele ce răspundeau de grila Revelionului, cuplete, respectiv machiaj.

Revelion cu Stela, Arșinel, Toma Caragiu și ...Nea Mărin

Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Nicu Constantin și alții spuneau cuplete, făceau scenete diverse.Toma Caragiu, deja trecea la next level: ca Moș Gerilă, mai spunea ce auzea despre unul, despre altul, săgețile către tovarășii din partid erau reale și bine țintite.

Amza Pellea a reușit până la dispariția sa, în decembrie 1983, să atragă tot mai mulți oameni la televizor. Personajul lui, Nea Mărin, povestea pățanii de Revelion, în diverse locuri, la București, la Băilești, la Munte, mai povestea cum în anul ce trecuse, unele lucruri mergeau, altele mai puțin, neuitând să mai arunce câte o ironie la căminul cultural făcut local de nuntă, la Strugureii pe care îi botezase nașul, mare șef și nu avusese ce nume să le dea.

Cum se dribla cenzura

Dar oare cum treceau acestea de cenzură? Evident, ele treceau fiindcă oamenii aveau nevoie de o supapă de eliminare a presiunii suplimentare. Glumeau, râdeau, vedeau că se știe de problemele lor. Evident, aceste poante, cu cât se apropia anul 1989, au început să dispară. Fiecare Revelion pentru familiile românești era tot mai greu de făcut, de aceea, în 1985-1989, mai toți românii cam răriseră vizitele la prieteni.

Revelionul 1988/1989 începuse evident, sub semnul viitorului Congres al XIV-lea. Revoluția din decembrie 1989 a prins TVR cu programul dedicat lui Ceaușescu filmat.  Numai că, pe 25 decembrie, Ceaușescu a fost executat, deci, acel Revelion, din 22 decembrie, ca program nu mai putea să fie difuzat. S-a încropit ceva, s-a mai tăiat dintr-o parte, s-a mai adăugat altceva.

În primii ani de după 1990, au apărut televiziunile private, Revelioanele lor. Totuși, pe la începutul anilor 2000, Revelioane cu poante, cu marii actori au început să fie regretate iar scenetele retransmise mai ales de TVR.

Alte televiziuni au ales să pregătească ediții speciale ale emisiunilor din cadrul postului, să difuzeze concerte, să transmită din piețele publice.