Program național. Vaccinarea devine obligatorie

Program național. Vaccinarea devine obligatorie

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a afirmat sâmbătă că măsurile preventive, inclusiv vaccinarea, sunt binevenite, mai ales în contextul noului coronavirus.

„Ne găsim acum în fața unei urgențe globale de sănătate publică, iar comportamentele preventive, inclusiv vaccinarea sunt binevenite.

Dacă până anul viitor un vaccin va fi disponibil, cu siguranţă el va fi necesar pentru că la ceea ce se întâmplă în momentul de faţă la nivel global - ridicarea la nivel maxim a gradului de alertă din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe de o parte şi declararea stării de pandemie, care bate la uşă, pe de altă parte, probabil că în zilele următoare o să asistăm la un astfel de anunţ din partea OMS, având în vedere că această boală se transmite susţinut pe trei continente, în mai multe ţări, iar numărul de ţări afectate este de 50 din cele 194 de state ale Organizaţiei”, a afirmat Rafila, la Conferinţa Naţională RoVaccin - ediţia a VIII-a.

El a spus că îngrijorarea legată de vaccinare a crescut foarte mult odată cu apariţia noului coronavirus. "Acest lucru demonstrează că trebuie aplicate măsuri preventive imediate dacă vrem să controlăm problemele de sănătate publică legate de bolile transmisibile. Şi atunci avem două lucruri de făcut: pe de o parte să lucrăm pentru ţinerea sub control a acestei epidemii, în măsura în care acest lucru este posibil, pentru că sisteme de sănătate dezvoltate, cum ar fi cel din Coreea şi Italia, în momentul de faţă sunt depăşite de extinderea epidemiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, să încercăm să îmbunătăţim protecţia copiilor noştri prin adoptarea unei legi a vaccinării, care să fie funcţională, adică menţinerea acelor prevederi care fac posibil accesul la vaccinuri şi la vaccinare şi reuşesc să aducă sprijin părinţilor care vor să se informeze şi responsabilizează tot lanţul de vaccinare începând cu Ministerul Sănătăţii, medicii şi terminând cu părinţii care trebuie să fie responsabili pentru copiii lor”, a adăugat Rafila.

În cadrul conferinţei a fost transmis şi un mesaj din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

Şeful statului îndeamnă la calm şi echilibru şi evitarea panicii în contextul noului coronavirus, fiind de datoria autorităţilor şi a corpului medical să informeze corect populaţia asupra situaţiei actuale şi a măsurilor care trebuie luate, a afirmat consilierul prezidenţial Diana Păun.

Preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu, a anunţat sâmbătă că proiectul legii vaccinării ar putea fi adoptat săptămâna viitoare.

Şi secretarul de stat în MS Horaţiu Moldovan a precizat că Ministerul Sănătăţii susţine vaccinarea. „S-a dovedit că vaccinul este o metodă terapeutică ce reprezintă o revoluţie în sănătatea societăţii umane, este un apanaj al dezvoltării, un mesaj al civilizaţiei. (...) Din punctul de vedere al celor care reprezintă medicina ştiinţifică, medicina academică, este o surpriză că cineva se mai îndoieşte în 2020 de oportunitatea de a face vaccin.

Ministerul Sănătăţii se poziţionează alături de Administraţia Prezidenţială şi, înţeleg, de comisiile de sănătate, într-o poziţie de susţinere a programului naţional de vaccinare. În România rata de vaccinare este încă mică, este sub media europeană şi în acest sens Ministerul Sănătăţii a promovat măsuri pentru a schimba această realitate”, a mai spus Moldovan, scrie Agerpres.