Prognoza PNL pentru locale: 12 șefii de CJ-uri, opt primării reședință de județ

Prognoza PNL pentru locale: 12 șefii de CJ-uri, opt primării reședință de județ

PNL mizează pe dublarea preşedinţiilor de consilii judeţene şi pe creşterea numărului de primării reşedinţă de judeţ la viitoareele alegeri locale. Cu sondajele locale în curs de finalizare, Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a prognozat astăzi că partidul său ar şanse să prindă 12 preşedinţii de consilii judeţene şi opt fotolii de primari reşedinţă de judeţ la scrutinul de anul viitor. Potrivit lui Voicu, lista comună de candidaţi ai USL pentru alegerile locale de anul viitor va fi finalizată cel târziu până în data de 15 august.

În prezent, liberalii speră că actuala coabitarea cu PSD le va aduce dublarea număprului de șefii de CJ-uri și o creștere ușoară a zestrei de primării reședință de județ. Obiectiv: De la 5 șefii de CJ, la 12 "Dacă ieşim cu zece preşedinţi de consilii judeţene şi zece primari de municipii reşedinţă de judeţ, îl considerăm un câştig consistent. E posibil, din socotelile pe care noi le-am făcut, să nu fie zece cu zece, ci 12 cu opt", a spus vicepreşedintele PNL. La alegerile locale din 2008, PNL a câştigat 706 primarii şi 5 presedinţii de consilii judeţene. Au controlat în primul an şapte primării reşedinţă de judeţ: Baia Mare, Bacău, Călăraşi, Deva, Giurgiu, Oradea şi Zalău. Trei dintre primari au fost pierduţi de-a lungul timpului. Doi au migrat spre alte partide, cazul edilului Nicolae Dragu de la Călăraşi şi al lui Mircea Muntean de la Deva. Ultimul, Cristian Anghel a fost silit să renunţe la fotoliul de primar de Baia Mare, fiind supus unei anchete penale. Totuşi liberalii au reuşit să redobândească în urma alegerilor parţiale această funcţie prin susţinerea candidaturii ex-social-democratului Cătălin Cherecheş. Aviz viitorilor nemulțumiți: E normal ca unii să rateze candidatura Luând act de nemulţumirile apărute ici şi colo prin ţară în urma comparării rezultatelor sondajelor judeţene comandate de PNL şi PSD, Voicu a admis că nu toată lumea va putea fi mulţumită. Potrivit vicelui liberal, este posibil ca, în urma negocirii candidaturilor, unele persoane să "rateze" candidatura, pentru ca principiul parităţii de 20 la 21 prevăzut prin Protocolul USL să poată fi respectat întru totul.

"Aici este un fel de oglindă cu două feţe. Şi de la PSD vor fi oameni care vor rata candidatura, fără îndoială, dar cu toţii ne-am asumat acest lucru în condiţiile în care am pus încă din februarie pe hârtie că fiecare partid va avea doar 20 de candidaţi. În mod automat, alte 20 de organizaţii de la fiecare dintre partide nu vor avea candidat şi atunci sigur că nu excludem şi nemulţumiri. Dar lucrul acesta ni l-am asumat încă de la bun început. Vom avea o modalitate cât mai raţională de a aborda această perspectivă a candidaturilor" a explicat Voicu.

Vicepreşedintele PNL a cerut ca, în ciuda frecuşurilor inerente care vor apărea în urma acestor negocieri, PNL şi PSD trebuie să ajungă la soluţia susţinerii unui candidat comun, în special acolo unde există în prezent primari PDL.

"Cel puţin în localităţile conduse de primari PDL, cred că vom căuta soluţii comune. Le vom căuta, nu am spus că le vom şi găsi obligatoriu peste tot, dar este mai raţional să facem acest lucru pentru că un candidat comun al USL în localităţi cu primari PDL are mult mai multe şanse de a-l învinge", a conchis Mihai Voicu.

Ne puteți urmări și pe Google News