Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023. Vom avea o iarnă ciudată cu temperaturi pozitive şi ninsori slabe

Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023. Vom avea o iarnă ciudată cu temperaturi pozitive şi ninsori slabe Sursa: Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că vom avea parte de o iarnă blândă în România, cum nu prea a mai fost în ultimele decenii. Meteorologii prognozează şi pentru luna noiembrie temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut câteva precizări cu privire la iarna care bate la uşă. Potrivit estimărilor, luna decembrie va fi lipsită de temperaturi negative pe timpul zilei, cu expiația zonelor de munte unde vor fi ninsori slabe și temperaturi peste limitele climatologice.

Meteorologii de la ANM au anunţat că şi în luna noiembrie vremea va fi neobișnuit de călduroasă, iar temperaturile vor fi nefiresc de mari pentru acestă perioadă a anului.

„Dacă analizăm estimările pentru următoarele 4 săptămâni, până în jurul datei de 28 noiembrie observăm faptul că în perioada 31 octombrie până în jurul datei de 7 noiembrie va fi caracterizată din punct de vedere termic de abateri semnificativ pozitive, mai mari cu 4,5 grade Celsius în cea mai mare parte a țării, în special în partea de sud, sud-est și est a țării”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum va fi iarna 2022- 2023

Mai exact, pentru ianuarie 2023 sunt anunțate temperaturi pozitive pe tot parcursul zilelor. Iar în Capitală nu va exista nicio zi cu temperaturi negative.

Elena Mateescu: „Acest lucru însă nu înseamnă că în iarna 2022-2023, așa cum arată estimările furnizate până în prezent, nu putem să avem și intervale specifice, cu temperaturi sub minus 10 – minus 15 grade și strat de zăpadă, așa cum s-a întâmplat și în iarna anterioară, când cel puțin pentru zona de munte stratul a fost unul veritabil și am avut și fenomen de viscol”.

Vremea pentru săptămâna 31 octombrie – 07 noiembrie

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în săptămâna 31 octombrie – 07 noiembrie valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile extracarpatice.

Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în zonele montane.

Vremea pentru săptămâna 07 noiembrie – 14 noiembrie

În perioada 07 noiembrie – 14 noiembrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare la nivelul întregii ţări.

Pentru săptămâna 14 noiembrie – 21 noiembrie

În săptămâna 14 noiembrie – 21 noiembrie temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice şi nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cele normal.

Prognoza meteo pentru 21 noiembrie– 28 noiembrie

În acestă perioadă  de sfârşit de lună mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la munte, în centru, sud şi est, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, precizează meteorologii.

Fenomenul „La Nina” produce aceste temperaturi pozitive

Organizația Mondială de Meteorologie anunță că este posibil ca temperaturile să fie influențate de fenomenul „La Nina”, ce produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific, aspect care produce schimbări bruște în clima din partea de nord a Europei.

„Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”, a declarat Florinela Georgescu, ANM.