Prof.univ.dr Dafin MUreșanu: “Numărul pacienţilor ce suferă de boala Parkinson, este în creştere la nivel mondial”

Prof.univ.dr Dafin MUreșanu: “Numărul pacienţilor ce suferă de boala Parkinson, este în creştere la nivel mondial”

Diagnosticul bolii Parkinson, profilul pacienţilor cu această afecţiune în diferite stadii, legat de strategiile curente de tratament prin prisma abordării personalizate, tulburările de control ale impulsului, tratamentul simptomelor non-motorii, prezentări de cazuri clinice legate de boala Parkinson în stadiu precoce sau avansat sunt câteva dintre temele ce vor fi prezentate în cadrul cursului naţional cu participare internaţională „Tulburările comportamentului motor” ce se va desfăşura la Poiana Braşov in perioada 23-24 martie 2015.

Despre evenimentul dar şi despre boala Parkinson în ansamblul ei, prof. Dr. Dafin Mureşanu, Președintele Societății de Neurologie din România a creionat cateva informaţii şi date statistice recente.

Cât de mult a evoluat neurologia românească în ultimii ani?

Pot spune că, neurologia românească se integrează în palierul medicinei mondiale. Putem discuta la modul concret de o evoluţie remarcabilă a neurologilor români, unii dintre aceştia putând fi comparabili, din punctul de vedere al valorii profesionale, cu cei mai buni medici din Europa şi chiar de peste ocean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care au fost, în acest context, pârghiile prin care contabilizăm astăzi, această evoluţie?

Evoluţia neurologiei româneşti în ansamblu se datorează şcolii noastre medicale, care  poate fi cotată ca una dintre cele mai reprezentative din Europa.  Un rol fundamental l-a jucat după anul 2000 Societatea de Neurologie din România care a contribuit decisiv la creşterea nivelului ştiinţific şi de practică generală în ţara noastră. Există la vârf, în neurologia românească, un grup de experţi recunoscuţi şi solicitaţi în proiecte de cercetare și educație în întreaga lume.

Anul acesta, cursul naţional cu participare internaţională„ “Tulburările  comportamentului motor” a ajuns la cea de-a patra ediţie. Ce înseamnă acest lucru pentru neurologia autohtonă?

Pe plan intern, dar şi internaţional, Societatea de Neurologie din România şi Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), au dezvoltat multe astfel de proiecte educationale menite să vină în sprijinul neurologilor români și de pretutindeni. Fie că discutăm despre bolile cerebrovasculare sau de spre bolile neurodegenerative scopul acestor programe este acela de a aduce în atenția medicilor, noile modalități de a înțelege funcțiile sistemului nervos, apariția acestor suferințe și ce putem face pentru prevenirea și tratarea lor.Încercăm, de asemenea, să ne apropiem cât mai mult de noile neurotehnologii pentru a le putea folosi cu succes. Cu siguranţă, colegii noștri îşi vor îmbogăţi cunoştinţele cu cele mai noi informaţii legate de boala Parkinson și alte tulburări ale comportamentului motor, prezentate de cei mai importanți specialiști din ţări precum UK, USA, Germania, Italia, Spania, Grecia şi bineinţeles, România.

Mai exact...

Diagnosticul bolii Parkinson, profilul pacienţilor cu această afecţiune în diferite stadii, legat de strategiile curente de tratament prin prisma abordării personalizate, tulburările de control ale impulsului, tratamentul simptomelor non-motorii, prezentări de cazuri clinice legate de boala Parkinson în stadiu precoce sau avansat sunt câteva dintre temele ce vor fi prezentate în cadrul evenimentului organizat în Poiana Braşov.