Profituri morale

Profituri morale

Investitiile etice depaseau 10 milioane USD in 2006.

Noua tendinta in investitii la nivel mondial sunt plasamentele „etice” in companii ce nu polueaza mediul inconjurator, nu incalca drepturile omului ori ale animalelor sau tin cont de responsabilitatea sociala.

Astfel, sunt ocolite spre exemplu companiile care proceseaza sau produc tutun, armament, care exploateaza angajatii sau care se ocupa de modificari genetice. Incalzirea globala, de asemenea, nu mai este un fenomen care ii ingrijoreaza doar pe sefii de state responsabili sau pe ecologisti.

Principalele mecanisme ale pietei de capital care s-au axat pe acest domeniu sunt fondurile de investitii etice, foarte populare in acest moment. Se pare ca nu numai altruismul este principalul factor care a dat nastere acestei tendinte.

Fondurile de acest gen, precum Sustainable Leaders Fund sau F&C Stewardship Income, au raportat cresteri anuale de pana la 30%, spre deosebire de alte tipuri de fonduri de investitii, la care cresterea medie anuala a fost de aproximativ 13%.

Concurenta se ascute

„Banii investiti in fondurile etice sunt din ce in ce mai multi deoarece si castigurile sunt peste medie. Mai mult, exista o ingrijorare globala in ceea ce priveste problemele etice pe care le ridica, probleme precum incalzirea globala sau epuizarea resurselor naturale”, a aspus Ted Scott, managerul fondului F&C Stewardship Income, citat de publicatia „Financial Times”.

Alte companii care se ocupa in acest moment de infiintarea unor fonduri etice sunt Neptune, care va forma fondul Green Planet si Jupiter, care va infiinta Environmental Trust. Mai mult, in urmatoarele luni se asteapta ca toate marile societati de administrare de investitii din lume sa-si formeze propriile fonduri de acest gen.

La sfarsitul anului 2006, piata investitiilor etice la nivel mondial era estimata la zece miliarde de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News