Criza financiară nu se mai resimte pe piața bancară, creditorii raportând câștiguri de sute de milioane de lei.
România rămâne o piață unde decalajul dintre câștigurile și cheltuielile creditorilor este destul de mare. În timp ce dobânzile creditelor ipotecare se învârt în jurul a 5%, cu o marjă de câștig a băncilor de circa 4%, costul cu resursele este aproape de zero, pentru marile bănci, care au și dobânzi de zero la depozite.
Sute de milioane câștig
Nu toate băncile din top zece și-au raportat câștigurile. Din datele de până acum reiese că băncile au câștigat și cu 160% mai mult față de anul trecut. Liderul pieței, BCR, a avut un profit net de 636 milioane de lei, în primele șase luni, în timp ce anul trecut în aceeași perioadă a câștigat 603 milioane de lei.
Mult mai bine decât în 2015 s-a descurcat în BRD, al doilea creditor ca mărime din România. Banca a raportat un profit net de 381 de milioane de lei în primul semestru, în creștere cu 64% față de S1 2015. A treia bancă din sistem a consemnat, tot în primele șase luni ale anului, un profit net de 458 milioane de lei. De asemenea, UniCredit Bank, al cincilea creditor ca mărime, obținut 226 milioane de lei profit în primul semestru din 2016, în creştere cu 159% față de S1 2015. La rândul său, ING Bank, poziționată pe poziția a șaptea în sistemul bancar, a înregistrat în primul semestru un profit net de 278 milioane lei, cu 79% mai mult decât în anul precedent. (R.F.)