"Profilul" candidatului la Consiliul Judeţean

"Profilul" candidatului la Consiliul Judeţean

Milionar în euro, controversat, implicat în scandaluri. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi candidatul cotat cu cele mai multe şanse de a câştiga postul este Aristotel Căncescu. Principalii adversari electorali sunt Dumitru Ioan Puchianu (PDL) şi Otilian Neagoe (PSD). Căncescu are o avere de 10 milioane euro, Puchianu 15 milioane euro, iar Neagoe un milion euro. Căncescu a devenit celebru după ce a vrut să cumpere Castelul Bran de la urmaşii reginei Maria, contra sumei de 60 de milioane de euro. Banii ar fi fost plătiţi în rate timp de 12 ani.

Mişcarea a fost îndelung controversată, pe de o parte datorită sumei iar pe de altă parte pentru că s-a bănuit că preşedintele CJ ar avea interese personale în această afacere.

Plăcuţele “Căncescu”, pe toate monumentele

Căncescu are o slăbiciune pentru monumente istorice. Din 2000 şi până în prezent a depus o activitate continuă de restaurare a monumentelor istorice din judeţul şi din municipiul Braşov. Are şi o slăbiciune pentru imagine pentru că a pus pe toate monumentele restaurate plăcuţe în care a explicat că lucrările au fost făcute la initţiativa sa. După un scandal de presă referitor la plantarea de plăcuţe, Căncescu a renunţat să-şi mai pună numele pe monumente şi a lăsat doar Consiliul Judeţean. Cu toate aceste scăpări, sub conducerea sa CJ a reuşit să restaureze, aproape în întregime, vechile ziduri şi bastioane ale cetăţii Braşovului, în condiţiile în care bugetul judeţului este, pentru 2008, estimat la 39 de milioane de euro, de trei ori mai mic decât al municipiului Braşov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt proiect cu care se poate lăuda Aristotel este cel al Aeroportului Internaţional Braşov, realizat tot în colaborare cu compania canadiană Intelcan. Lucrările au început la 15 aprilie, anul acesta.

Având bani puţini, Consiliul Judeţean a devenit campion în accesarea de fonduri europene. De la sume de 100.000 de euro pentru dotarea cu ATV-uri pentru pompieri a comunelor din judeţ până la proiecte de 150 de milioane de euro, pentru lucrări de infrastructură la Compania Apa Braşov. Consiliul judeţean s-a mai împrumutat de bani pentru repararea drumurilor judeţene (aproximativ 800 de kilometri din 1000 vor fi reabilitaţi până în vară) şi pentru, evident, restaurarea altor monumente istorice din judeţ cum ar fi cetăţile de la Râşnov, Rupea sau Făgăraş.

Personal, Căncescu are o avere estimată la aproape 10 milioane de euro din care aproape 5 milioane le-a obţinut din reţelei de radio Mix. în Braşov deţine, în continuare, mai multe radiouri şi trei televiziuni. Ultima aventură media o reprezetintă lansarea unui radio SuperFM şi a unei televiziuni SuperTV, specializate pe manele şi muzică populară.

Drumuri reparate în anul electoral

În afacerea cu castelul Bran Căncescu a sărit cu capul înainte prezentând un proiect de achiziţionare a monumentului pe care majoritatea experţilor l-au considerat nerealist.

Afacerea prezentată a fost destul de încurcată, Consiliul judeţean ar fi trebuit să dea 2,7 milioane de euro iar restul până la 60 de milioane în 12 ani, lăsând adminsitrarea castelului în grija unei firme pe care tot urmaşii principesei Ileana, în speţă avocaţii lui Dominic de Hasburg, o găsiseră.

O altă chestiune care i se reproşează este faptul că şi-a pus numele (până acum câţiva ani) pe lucrările făcute din banii CJ sau că a purces la asfaltarea drumurilor judeţene doar în ultimul an. Căncescu este şi destul de nehotărât în privinţa colaboratorilor: în ultimii trei ani a schimbat atribuţiile celor doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean (ambii PD-L) de cel puţin 10 ori, iar pe unul dintre aceştia, Marian Rasaliu, l-a dat afară din clădire dându-i un birou la subsolul unei alte clădiri a instituţiei.

Puchianu, condamnat penal

Cel mai important adversar este candidatul PD-L, Dumitru Ioan Puchianu, actualmente deputat. Acesta s-a declarat de la început împotriva lui Căncescu, în 2007 conducând o comisie de anchetă cu privire la retrocedarea Castelului Bran, al cărei raport a fost respis de parlament după ce Puchianu a transformat raportul într-un fel de rechizitoriu împotriva preşedintelui CJ.

Puchianu a devenit cunoscut naţiunii în urma raportului Coaliţiei pentru un Parlament Curat din 2004, în care se atrăgea atenţia că viitorul deputat a fost condamnat penal înainte de 1989.

După ce a fost scos de pe lista de Băsescu însuşi, Puchianu a fost reintrodus la loc, ca urmare a insistenţelor venite din partea organizaţiei locale precum şi faptului că deputatul este milionar în euro. Candidatul PD-L a mai fost acuzat că a cumpărat, prin intermediul fratelui său, poiana în care s-a turnat filmul Cold Mountain, unde vrea să facă afaceri imobiliare, în ciuda faptului că terenul cu pricina ar fi trebuit retrocedat ţăranilor din zonă.

Neagoe, raportări “ceuşiste”

Candidatul PSD este senatorul Otilian Neagoe, fost prefect, fost director în Poiana Braşov, fost consilier al lui Gheorghe Fulga (SIE). Ş candidatura acestuia este privită cu îndoială pentru că se află în relaţii foarte bune, aproape prieteneşti, cu preşedintele în funcţie, Căncescu. Conform sondajelor este cotat cu a treia şansă la câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean.

Deşi a fost propus să candideze tocmai pentru că a fost prefect şi se presupunea că are destul notorietate, Neagoe nu stă prea bine la acest capitol, fiind parţial necunoscut şi prin zone ale judeţului considerate fiefuri PSD, gen Rupea. După ce a aflat că notorietatea lui Căncescu este mult mai mare, a pornit o campanie aprigă împotriva acestuia. Otilian Neagoe a fost consilierul lui Gheorghe Fulga şi în perioada când acesta a fost prefect în Braşov.

Mandatul său în fruntea SC Poiana Braşov SA a fost unul înpănat cu scandaluri referitoare la privatizări. Cât a fost prefect dădea raportări în stil „ceauşist”. De exemplu, a raportat la Bucureşti că procentul de aplicare a Legii 18 şi de punere în posesie era de 99% când, în fapt, cifra reală era pe undeva pe la 35%

ARISTOTEL ADRIAN CĂNCESCU

Vârstă: 56 de ani

Familie: Căsătorit, doi copii

Profesie şi studii: inginer, doctorand în inginerie mecanică

Apartenenţă politică: FSN, PD, PNL

Avere: 10 milioane de euro (radio-TV)

Puncte tari: campion la accesări de fonduri europene, restaurări de monumente istorice

Puncte slabe: autocrat, se aruncă prea uşor la investiţii majore (gen cumpărarea Castelului Bran)

DUMITRU IOAN PUCHIANU

Vârstă: 46 de ani

Familie: căsătorit, doi copii

Profesie şi studii: pădurar, absolvent de drept (jurist - n-a profesat niciodată)

Apartenenţă politică: FSN, PD, ApR, PD, PDL

Avere: 15 milioane de euro (fabrică de prelucrare a lemnului, parc de distracţii, terenuri)

Puncte tari: tenace, autoritar, bun organizator

Puncte slabe: trecut cu iz penal

OTILIAN NEAGOE

Vârstă: 58 de ani

Familie: căsătorit

Profesie: sociolog, absolvent al Facultăţii de Filosofie Bucureşti

Apartenenţă politică: FSN, PSD

Avere: un milion de euro (acţionar într-o firmă privată, casă, terenuri)

Puncte tari: experienţă în administraţia publică (fost prefect) şi în manageriat

Puncte slabe: implicat în scandaluri de privatizare, raportări „ceuşiste“