Profeția unui expert despre războiul pentru dominația lumii: “China este precum o bicicletă…”

“Nu subestimați capacitatea SUA de a-și reveni după un șoc, China contemporană este precum o bicicletă: dacă nu se dezvoltă economic repede, ar putea cădea.. Sunt numai câteva dintre avertismentele pe care Directorul adjunct al Fundaţiei franceze de Cercetare Strategică (Fondation pour la Recherche Strategique), Bruno Tertrais, le dă celor care se grăbesc să afirme că Republica Populară Chineză ar putea lua loculi Statelor Unite ca superputere globală! Iată ce previziuni face renunitul analist strategic despre viitorul UE în interviul acordat publicației grecești To Vima!

Reporter: Unii analişti vorbesc despre un regres al globalizării din cauza pandemiei. Sunteţi de acord şi, dacă da, de ce? Remarcaţi o revenire a statului-naţiune sau este prea devreme să spunem aşa ceva?

Bruno Tertrais: Globalizarea va înregistra parţial un regres, dar nu va dispărea.

Tendinţa este deja acolo de la începutul deceniului, în termeni de cotă a comerţului ca raport din PIB şi de investiţii străine ca raport din PIB.

Globalizarea economică şi circulaţia liberă a persoanelor au însă prea multe avantaje pentru a fi abandonate.

 Sunt de acord ca legitimitatea statului să crească şi controlul graniţelor să se consolideze.

Să nu uităm însă că ponderea statelor în majoritatea economiilor, aşa cum se măsoară pe baza procentului din PIB, continuă să crească de prin anii 1960.

Reporter: Nu lipsesc cei care prevăd extinderea şi răspândirea urmăririi digitale ca urmare a crizei coronavirusului. Acest lucru ar putea modifica rolul statelor sau ar putea permite ascensiunea unor tendinţe semiautoritare?

 

Bruno Tertrais: Da, evident. Luaţi exemplul terorismului: multe din măsurile decise sau generalizate după  atacurile din 11 septembrie 2001 se află încă în vigoare.

Va exista tentaţia de a se impune mai multe restricţii în viaţa socială şi privată.

Un oarecare grad de restricţionare este legitimat, din punctul meu de vedere, de contracarea unei stări de urgenţă.

Cetăţenii şi organizaţiile neguvernamentale vor trebui însă să urmărească ce vor face guvernele după ce stările de urgenţă trec. 

 Reporter: Va duce pandemia la o exacerbare a competiţiei între marile puteri, în special între Statele Unite şi China? Am putea susţine că China va avea câştig de cauză? În general, vedeţi schimbări în echilibrul internaţional de putere sau un tip de oportunism strategic?

 Bruno Tertrais: După cum spun unii astăzi la Beijing, ne aflăm în a doua fază a unei confruntări iminente între SUA şi China.

Prima fază s-a concentrat pe comerţ, a doua fază a fost alimentată de pandemia de coronavirus.

Nu sunt convins că China va ieşi întărită. Imaginea ei publică a fost afectată serios de criză.

De asemenea China contemporană este precum bicicleta: dacă nu se dezvoltă economic repede ar putea cădea.  Legitimitatea liderilor săi ar putea fi contestată.

În fine, să nu subestimăm niciodată capacitatea Statelor Unite de a-şi reveni după un şoc. 

 

Reporter: Într-o analiză a dvs recentă, aţi vorbit despre declinul populismului şi revenirea noţiunii de suveranitate. Aţi putea să ne explicaţi ce înţelegeţi?

 

Bruno Tertrais: Cred că, în linii generale, populismul va continua să fie o forţă puternică la nivel mondial întrucât, printre altele, crizele sanitare tind să alimenteze neîncrederea, dar şi căutarea unor ţapi ispăşitori.

Apreciez că populismul ca forţă guvernamentală va regresa în afară de cazul în care redresarea economică va fi însoţită de o proastă gestionare pe scară largă.

Motivul pentru acest regres este că lupta împotriva coronavirusului este dusă în principal de oameni de ştiinţă, de medici şi de tehnocraţi şi există senzaţia că numai aceştia pot conduce spre o rezolvare de succes.

Reporter: Care va fi poziţia Europei în noul context geopolitic? Ar putea UE să iasă mai puternică, mai unită şi mai robustă din actuala criză?

Bruno Tertrais: Este greu să spunem cu exactitate acest lucru în acest moment. Depinde de deciziile-cheie ce vor fi luate în săptămânile următoare.

În linii generale, sunt optimist, bazându-mă pe istorie, că Europa va reacţiona pozitiv, aşa cum a făcut-o şi în crizele anterioare.

Când apare o criză majoră, unii prevăd imediat sfârşitul proiectului european.

De fiecare dată aceste Casandre s-au înşelat. Însă este neclar încă dacă Europa va ieşi cu adevărat mai puternică sau mai unită după ce vom fi depăşit pandemia de coronavirus. 

Reporter: Din punctul dvs de vedere care ar putea fi rolul Rusiei în epoca post-coronavirus?

Bruno Tertrais: Acest lucru este o necunoscută, în mod real. Iar explicaţia este că depinde exclusiv de Rusia însăşi, dacă va rămâne neatinsă de noul coronavirus sau dacă va fi afectată într-un stadiu ulterior.

Dacă este valabilă a doua situaţie, atunci va exista o slăbire şi mai mare a puterii economice a ţării şi, prin urmare, a influenţei sale în exterior.

Mă îndoiesc că Rusia va câştiga prea mult din această criză, mai ales pentru că a decis "să se joace cu focul" pe piaţa petrolului.

Războiul petrolului cu Arabia Saudită şi cu Emiratele Unite va afecta mult bugetul naţional dacă va ţine mai mult de câteva săptămâni.