Reporter: Unii analişti vorbesc despre un regres al globalizării din cauza pandemiei. Sunteţi de acord şi, dacă da, de ce? Remarcaţi o revenire a statului-naţiune sau este prea devreme să spunem aşa ceva?

Bruno Tertrais: Globalizarea va înregistra parţial un regres, dar nu va dispărea.

Tendinţa este deja acolo de la începutul deceniului, în termeni de cotă a comerţului ca raport din PIB şi de investiţii străine ca raport din PIB.

Globalizarea economică şi circulaţia liberă a persoanelor au însă prea multe avantaje pentru a fi abandonate.

 Sunt de acord ca legitimitatea statului să crească şi controlul graniţelor să se consolideze.

Să nu uităm însă că ponderea statelor în majoritatea economiilor, aşa cum se măsoară pe baza procentului din PIB, continuă să crească de prin anii 1960.

Reporter: Nu lipsesc cei care prevăd extinderea şi răspândirea urmăririi digitale ca urmare a crizei coronavirusului. Acest lucru ar putea modifica rolul statelor sau ar putea permite ascensiunea unor tendinţe semiautoritare?

 

Bruno Tertrais: Da, evident. Luaţi exemplul terorismului: multe din măsurile decise sau generalizate după  atacurile din 11 septembrie 2001 se află încă în vigoare.

Va exista tentaţia de a se impune mai multe restricţii în viaţa socială şi privată.

Un oarecare grad de restricţionare este legitimat, din punctul meu de vedere, de contracarea unei stări de urgenţă.

Cetăţenii şi organizaţiile neguvernamentale vor trebui însă să urmărească ce vor face guvernele după ce stările de urgenţă trec. 

 Reporter: Va duce pandemia la o exacerbare a competiţiei între marile puteri, în special între Statele Unite şi China? Am putea susţine că China va avea câştig de cauză? În general, vedeţi schimbări în echilibrul internaţional de putere sau un tip de oportunism strategic?

 Bruno Tertrais: După cum spun unii astăzi la Beijing, ne aflăm în a doua fază a unei confruntări iminente între SUA şi China.

Prima fază s-a concentrat pe comerţ, a doua fază a fost alimentată de pandemia de coronavirus.

Nu sunt convins că China va ieşi întărită. Imaginea ei publică a fost afectată serios de criză.

De asemenea China contemporană este precum bicicleta: dacă nu se dezvoltă economic repede ar putea cădea.  Legitimitatea liderilor săi ar putea fi contestată.

În fine, să nu subestimăm niciodată capacitatea Statelor Unite de a-şi reveni după un şoc. 

 

Reporter: Într-o analiză a dvs recentă, aţi vorbit despre declinul populismului şi revenirea noţiunii de suveranitate. Aţi putea să ne explicaţi ce înţelegeţi?

 

Bruno Tertrais: Cred că, în linii generale, populismul va continua să fie o forţă puternică la nivel mondial întrucât, printre altele, crizele sanitare tind să alimenteze neîncrederea, dar şi căutarea unor ţapi ispăşitori.

Apreciez că populismul ca forţă guvernamentală va regresa în afară de cazul în care redresarea economică va fi însoţită de o proastă gestionare pe scară largă.

Motivul pentru acest regres este că lupta împotriva coronavirusului este dusă în principal de oameni de ştiinţă, de medici şi de tehnocraţi şi există senzaţia că numai aceştia pot conduce spre o rezolvare de succes.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE