Profeţia lui Moore, regizorul-oracol: „Sunteţi pregătiţi să fiţi bătuţi din nou de...”

Toţi sunt de acord asupra faptului că sondajele par să îl dea favorit pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă împotriva lui Donald Trump. Numai că... există un dar.

Modelul statistic al The Economist oferă lui Joe Biden o probabilitate de victorie de circa 9 la 1.

Pentru Five Thirty Eight, ex vicepreşedintele are o probabilitate de a trimufa de 69%, în timp ce Princetown University Election Consortium prevede că Biden va atrage 349 mari electori (sunt suficienţi 270). Iar politologul Alan Abramowitz, folosind un sistem total diferit, este convins că Sleepy Joe va câştiga cu 70% din probabilităţi. Dar vorbim despre teorii şi statistici care se referă mai mult la votul popular, unde a câştiga contează puţin.

Alarmă pentru Biden!

În următoarele două luni totul se poate schimba, tocmai de aceea anturajul lui Biden este preocupat de creşterea în sondaje a magnatului, mai ales în statele-cheie. După cum relatează şi Corriere della Sera, în afara faptului că actualul preşedinte se poate prezenta ca şi omul care poate restabili ordinea  împotriva haosului, cel puţin doi factori îngrijorează strategii campaniei lui  Biden: în priml rând cifrele fostului vice al lui Obama, chiar dacă sunt superioare celor ale lui Trump la nivel naţional şi în diverse state-cheie, sunt mult mai rele decât ale lui Hillary Clinton de acum 4 ani, în acest  moment al campaniei electorale.

Biden pierde teren şi este sub cifrele lui Hillary

Printre altele, în trei state care acum 4 ani au consfinţit înfrângerea lui Hillary Clinton - Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania - Biden este încă în frunte. Avantajul său, însă, e în scădere, respectiv cu 3,5-2,6 şi 5,8 %.  Dar, mai ales, candidatul democrat stă mai rău decât Hillary care acum 4 ani, în acest moment al campaniei, era în faţă cu 10% în Wisconsin şi 9% în celelalte două state. După cum notează Nbc News, spre deosebire de 2016, nimeni nu se îndoieştre că Trump poate învinge anul acesta. Preşedintele ar putea convinge electorii din zonele rurale, să-i convingă că democraţii sunt prea periculoşi. Ar putea face o breşă şi printre electorii clasei  muncitoare albe, care constituie majoritatea americanilor care în general nu votează în statele-cheie. Totodată, criza provocată de pandemia de Covid-19, ar putea să-l considere pe Donald Trump mai adaptat să gestioneze redresarea economică, având în vedere tocmai succesele sale în domeniul economic de dinainte de pandemie.

Mai este apoi un element fundamental care deosebeşte cele două campanii electorale. The Donald cutreieră America în lung şi-n lat, în timp ce Joe Biden se limtează să facă transmisii directe pe Zoom şi pe conturile sale de socializare privind precauţiile anti Covid. O strategie care se dovedeşte riscantă pentru democraţi, care, în fapt, s-au hotărât să schimbe planul.

Profeţia lui Moore, regizorul-oracol

În 2016 prezisese victoria lui Donald Trump, împotriva tuturor sondajelor. Astăzi este convins că magnatul poate recâştiga alegerile. Vorbim despre regizorul Michael Moore, care înainte cu două luni de la vot afirmă: „Sunteţi pregătiţi mental să fiţi bătuţi din nou de viclenia lui Trump?”. După cum scrie AGI, chiar dacă îl detestă pe Trump, Moore este un fin observator, care observă faptele şi cu toate poziţiile sale radicale, spune ceea ce vede aparatul său de filmat, ceea ce este evident cu ochiul liber, e suficient să citeşti presa locală, să te uiţi puţin la fotografii şi la video-urile de pe circuitele agenţiilor, pentru a vedea ce se întâmplă de fiecare dată când Trump izbucneşte şi merge în statele aflate în echilibru. Entuziasm până la stele. Iar „Sleepy Joe” (Joe adormitul) tremură în aşteptarea dezbaterilor unde Biden unde n-a strălucit niciodată.

Dezbaterile dintre cei doi candidaţi la preşedinţie au fost fixate pe 29 septembrie, 15 octombrie şi 22 octombrie

Dezbaterea dintre cei doi vicepreşedinţi, Mike Pence şi Kamala Harris, pe 7 octombrie. Joe Biden este şi omul gafelor pe care le-ar putea face uşor în faţa lui The Donald, un om iubitor al spectacolului, cum este cunoscut. Pe scenă este ca la el acasă, la urma urmei. Democraţii ştiu asta foarte bine şi se tem atât de mult de înfruntare şi de pierderea avantajului, încât aproape că vor să-l sfătuiască pe candidatul lor să nu se prezinte. Cum a făcut purtătorul de cuvânt al Camerei, Nanca Pelosi, care a explicat că Trump „nu este legitimat pentru această înfruntare”, notează Il Giornale.