Profesorul Streinu Cercel trage un semnal de alarmă îngrijorător. ”În 12 zile, de la un caz vom avea alte 40”

Profesorul Streinu Cercel trage un semnal de alarmă îngrijorător. ”În 12 zile, de la un caz vom avea alte 40”

Profesorul Adrian Streinu Cercel a participat la Conferința Națională de Patologie Infecțioasă, care are loc la Iași, și unde s-a discutat multe despre noul coronavirus și modalitățile de transmitere a virusului în comunitate.

Potrivit profesorului Cercel virusul este unul deosebit de periculos care are o rată de transmitere incredibil de mare. „Referitor la rata de reproducere, putem observa că în 12 zile, de la un singur pacient infectat avem 40 de persoane infectate. Şi dacă vreţi, puteţi să socotiţi foarte simplu să vedeţi ce s-a întâmplat săptămâna trecută şi să vedeţi care este rata de reproducere. De ce trebuie să ştim aceste date? Trebuie să ştim, pentru că dacă vorbim de o rata de reproducere de 1 sau sub 1, infecţia stă în platou şi ne deranjează mai mult sau mai puţin. Aici vom avea cazuri în vârfuri care se vor interna uzual, fără ca să pună probleme sistemului de sănătate. Dar dacă rata de reproducere depăşeşte 1, evident că avem o creştere exponenţială“, a precizat Adrian Streinu-Cercel.

În cadrul conferinței medicale la care au participat peste 300 de medici, managerul de la Instititul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, a mai susținut că virusul poate trăi timp de trei ori, prin intermediul picăturilor care ajung pe diferite suprafețe, de aici și importanța purtării măștii de protecție în mod corespunzător. ”Toată lumea trebuie să poarte mască bine fixată pe nas şi gură, indiferent dacă e păstrată, dacă se află sau nu în colectivităţi. Pe aluminiu, cupru, virusul stă vreo 8 ore, pe tablă stă 24 de ore, pe blatul de la bucătărie, pe plastic sau oţel stă trei zile şi pe lemn stă alte cinci zile. Ce ne spun aceste date? Ne spun că trebuie să calculăm foarte bine ce facem cu începerea şcolilor în toamnă şi modalitatea de deschidere a lor“, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Dacă pînă acum medicii vorbeau despre o perioadă de existență a virusului de 14-15, acum, după studii clinice serioase, specialiștii vorbesc despre date alarmante. „Până acum am discutat de un interval de 14-15 zile, dar din păcate am avut pacienţi care după 60, chiar 70 de zile erau pozitivi în exsudatul nazo-faringian. Avem un interval diferit de luat în consideraţie la pacienţii asimptomatici, respectiv 10 zile. Practic, e vorba de două zile cât putem în momentul de faţă să izolăm aceşti pacienţi. Este un interval total insuficient din punct de vedere al curbei mersului pandemiei, ţinând cond că această rată de reproducere de 3 este luată în consideraţie şi de OMS“, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă concluzie trasă în urma studiile medicale invocate este faptul că virusul persistă în organism vreme îndelungată. „În momentul în care încep să apară anticorpii, virusul nu dispare de la nivelul mucoaselor. Se observă în exudatul nazo-faringian, până chiar la 6 săptămâni. Ciclul virusului este atât de important pentru noi ca să ştim când intervenim şi cu ce medicamente putem, pentru că din punct de vedere fiziologic, afectează şi plămânul, şi intestinal, şi vasele de sânge, şi cordul şi nu în ultimul rând, structurile sistemului nervos central. Toate acestea se adaugă la un procent de 5% de pacienţi care evident că sunt cu potenţial progresiv, spre insuficienţa multiplă de organe şi de acolo spre deces“.