Profesorul român care a dezvăluit adevărata identitate a lui Dracula a încetat din viaţă

Profesorul român care a dezvăluit adevărata identitate a lui Dracula a încetat din viaţă

Radu Florescu de la Boston College a căpătat notorietate datorită cărţii dedicate lui Vlad Ţepeş.

Născut în 1925 la Bucureşti, profesorul Florescu, educat la Universitatea Oxford, devine cunoscut în întreaga lume cu best-sellerul publicat în 1972, „În căutarea lui Dracula” (scris împreună cu Raymond McNally). Cartea dezvăluie pentru prima oară identitatea istorică a lui Dracula, care este de fapt domnitorul valah Vlad Ţepeş. „În căutarea lui Dracula”, publicată de NYGraphic Society şi ulterior de  Little-Brown, a fost tradusă în 12 limbi şi a constituit sursă de inspiraţie pentru şase documentare realizate în diverse ţări. Cartea este una dintre cele cinci scrise pe această temă în 20 de ani de către Florescu şi McNally.

În 1972, lucrarea inovatoare a profesorului Florescu, „În căutarea lui Dracula”, a făcut senzaţie în media. Publicat de Little-Brown şi distribuit în întreaga lume de Warner Paperbacks, cartea a fost tradusă în 15 limbi şi a servit ca sursă de informare pentru şase filme documentare. În următoarele două decenii, dl. Florescu şi profesorul McNally au mai scris încă cinci cărţi pe tema istoriei lui Dracula.

Omagiile aduse profesorului Florescu au venit din toate coţurile lumii, reflectând valoroasa şi bogata sa carieră, care a depăşit cu mult graniţele SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Profesorul Florescu a fost o punte de legătură necesară între Statele Unite şi România, un sfătuitor înţelept al tatălui meu (Senatorul Edward Kennedy) în privinţa relaţiilor cu ţările balcanice şi un adevărat gentleman, care a sprijinit întotdeauna studenţii români de la facultăţile din Boston”, a spus fostul congresman Patrick Kennedy.

Casa Majestăţii Sale Regelui Mihai I a declarat: „Profesorul Florescu a dat o picătură de universalitate istoriei româneşti şi şcolii ei. El şi-a dedicat energia studenţilor săi şi scrisului de aleasă ţinută, ajutând la formarea noilor generaţii.”

„În secolul trecut, niciun american nu i-a învăţat mai mult pe americani despre Dracula şi România aşa cum a făcut-o profesorul Florescu. Am avut norocul şi privilegiul să-i fiu unul dintre studenţii recunoscători” a declarat fostul ambasador al SUA în România, Jim Rosapepe.

Radu Florescu şi-a desfăşurat mare parte a activităţii profesionale în străinătate; a început ca tânăr doctorand la Universitatea din Texas şi a încheiat, cinci decenii mai târziu, ca profesor emerit de istorie la Boston College. În lunga perioadă petrecută la Boston College, Florescu a îndrumat zeci de studenţi şi masteranzi, mulţi dintre ei devenind profesori de istorie română şi balcanică la universităţi din SUA, Europa şi India. De asemenea, a fost şi consilierul senatorului Edward Kennedy în privinţa României şi  consilier în Departamentul de Stat al SUA în perioada în care România a fost condusă de Ceauşescu. Co-fondator al Societăţii Academice Române şi al Centrului de Cercetare Est-European (EERC), Radu Florescu a organizat multe simpozioane cu teme variind de la răspândirea culturii tracice în antichitate la creşterea antisemitismului în România interbelică.

Pe lângă activităţile dedicate României, Florescu a fondat şi Oxford Society din New England, a fost membru al Centrului pentru Europa de Est şi Rusia de la Harvard University, profesor invitat la Harvard’s Dunster House, şi a primit la Paris „Bastonul de Argint” (2007) din partea Societăţii de Arte şi Litere. Cu toate realizările sale academice, culturale şi diplomatice, profesorul Florescu a ajuns cel mai cunoscut datorită cărţii dedicate lui Vlad Ţepeş. Toată cercetarea sa de 12 ani despre Dracula cel adevărat, cercetare susţinută de subvenţiile de la Fundaţia Fullbright şi American Philosophical Society, a ajuns la un moment de răscruce în 1969 când, îndrumat de unchiul său, George Florescu, un genealog renumit, a identificat cetatea de la Poinari, din sud-vestul munţilor Transilvaniei, ca fiind unul dintre locurile în care a trăit Dracula. În SUA, Transylvanian Society of Dracula a declarat în 1997 lucrarea „În căutarea lui Dracula” drept „cea mai bună carte de non-ficţiune despre Dracula”.

Scrierile lui Florescu au trezit interesul istoricilor, folcloriştilor, iubitorilor de film, scenariştilor şi fanilor legendelor cu vampiri din întreaga lume. Fiind un descendent indirect al domnitorului – Maria, una dintre înaintaşele profesorului, a fost căsătorită cu fratele lui Dracula, Radu cel Frumos, în sec. al XV-lea – Florescu a atras mai multi adepţi şi fani decât şi-ar fi dorit.

Publicarea cărţii a dus la apariţia sa în emisiuni ca „The Tonight Show" cu Johnny Carson, „Today” şi „David Frost Show”. Ulterior, a fost consultant la realizarea diverselor documentare despre Dracula, incluv cel realizat de History Channel, „Legături de sânge: Arborele genealogic al lui Dracula” şi „În căutarea lui Dracula”, o producţie suedeză de 90 de minute, cu Christopher Lee în rolul lui Vlad Ţepes. Interesul lui Radu Florescu în demitizarea acestui personaj s-a concretizat în scrierea altor cărţi, precum „În căutarea lui Frankenstein” (co-autor preofesor Matei Cazacu) şi un documantar pe ABC cu acelaşi nume precum şi cărţi despre legendele ce înconjoară personaje precum Pied Piper din Hamelin şi Dr Jekyll şi Mr. Hyde.

În urma sa au rămas soţia, Nicole, de 85 de ani, o soră, Yvonne (Anglia), patru copii: Nicholas (Houston, Texas), John (New York City şi Bucureşti), Radu (Bucureşti) şi Alexandra (Lobkowicz) din Praga, precum şi 13 nepoţi.