Profesorul din dosarul lui Dan Voiculescu, condamnat pentru corupție, rămâne șef la Academia Agricolă
- Virgil Burl ă
- 11 aprilie 2015, 00:00
Gheorghe Sin (72 de ani) a primit în august 2014 o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendare în dosarul Dan Voiculescu- ICA. Septuagenarul este din 2009 președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”. La 9 luni de la sentință, Sin nu vrea să plece din funcție, iar Legea Academiei nu prevede interdicții în cazul condamnării cu suspendare.
Membrii Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionesu Șișești” (ASAS) nu a luat nicio măsură să-l înlocuiască din funcție pe președintele forului, Gheorghe Sin. Acesta a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Dan Voiculescu-ICA. La data în care s-au făcut faptele, Gheorghe Sin era secretar general al ASAS- care avea în subordine ICA și era membru în AGA al institutului.
Potrivit statutului ASAS, pot fi aleși membri ai Academiei cetățeni români „aleși dintre personalitățile recunoscute în țară și/sau în străinătate, care s-au distins prin realizări deosebite și contribuții la progresul științei și tehnologiei în domeniul agricol”.
Înșelat de prieten
Gheorghe Sin are o explicație pentru situația în care se află. „Eu am fost numit în funcție de Adunarea Generală. După condamnare, aceeași Adunare Generală a considerat că nu sunt motive pentru a se pune în discuție revocarea mea din funcție. Cu personajul principal al dosarului nu am avut, niciodată, nicio discuție. Din punctul meu de vedere, condamnarea mea este o eroare. Pe ceilalți inculpați din dosar, mai puțin pe Gheorghe Mencinicopschi, i-am cunoscut la instanță. Nu am avut nicio legătură cu privatizarea ICA”, ne-a declarat Sin.
FOTO: Dan Voiculescu execută în prezent 10 ani de închisoare în dosarul privatizării ICA
Președintele Academiei se consideră înșelat de Mencinicopschi care l-a asigurat în mai multe rânduri că nu este nimic ilegal și i-a cerut să semneze mai multe documente „pe încredere”.
După condamnare, susține că a primit numeroase telefoane de la cunoscuți care i-au cerut insistent să nu demisioneze. În schimb, întrebarea noastră i se pare legitimă și a promis că o să ne răspundă și în scris .
În răspunsul trimis de ASAS se arată că judecătorii nu i-au interzis lui Gheorghe Sin să ocupe această funcție. Potrivit răspunsului, în Statul, Regulamentul și Legea privind organizarea şi funcţionarea ASAS, nu există nicio prevedere să interzică ocuparea funcției de președinte sau membru al Academiei, dacă persoana a fost condamnată cu suspendare.
A fost secretar de stat
Născut în 1942, în localitatea Piatra din județul Teleorman, Gheorghe Sin ajunge în 1972 doctor în agronomie la București. Teza: „Cercetări privind relațiile dintre rotația culturilor, regimul hidric din sol, starea fitosanitară și producțiile florii soarelui și sfeclei de zahăr”. În CV-ul său amintește și o invenție: „Metodă de cultivare, în asolament, a plantelor de cîmp, cu lucrări reduse ale solului”. Ca orice academician care se respectă, Gheorghe Sin a scris și cărți. În 1986 au apărut la Editura Academiei două monografii: „Grâul” și „Soia”. Nu mai puțin de 130 de lucrări științifice susține academicianul că a publicat în țară și 40 de lucrări publicate în străinătate sau prezentate la diferite manifestări internaționale. În perioada 2001 – 2002, Sin a fost secretar de Stat la Ministerul Agriculturii. Ulterior, până în 2009 a ocupat funcția de secretar general al Academiei, ca din 2009 să o conducă din postul de președinte. Susține că știe engleza, franceza, germana și rusa.
„M-a păcălit nutriționistul Menci!”
În timpul anchetei și la proces, Gheorghe Sin s-a apărat și a susținut constant că a fost folosit de prietenul său, nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi. În declarația dată la Parchet, Gheorghe Sin, pe când era membru în Consiliul de Administrație al ICA, a arătat că Mencinicopschi i-a precizat că el făcuse toate demersurile pentru transformarea Institutului de Cercetări Alimentare în societate pe acțiuni pentru a se putea colabora mai bine cu SC „Grivco” SA. A semnat de mai multe ori, la cererea lui Mencinicopshi, în favoarea asocierii cu diverse societăți controlate de Dan Voiculescu astfel încât, după câțiva ani, ICA trecuse în patrimoniul Grivco.
FOTO: Prietenul lui Gheorghe Sin, Gheorghe Mencinicopshi, execută 8 ani de închisoare la Rahova
„Niciodată nu s-a purtat vreo discuţie cu privire la privatizarea ICA, niciodată nu s-au numit administratori în cadrul ICA SA, nu am formulat și nu am exercitat vreodată vreun act ca și administrator al societății și nu am acționat în fapt”, a fost apărarea de la Curtea de Apel București.
O altă apărare a lui Gheorghe Sin a fost aceea că nu a cunoscut cu exactitate conţinutul actelor și efectele juridice ale acestora sau că a semnat actele „în fugă”. Același lucru ne-a declarat și nouă. „Am aflat că ICA s-a privatizat după 3 sau patru ani. Cu Mencinicopschi aveam o relație colegială, de serviciu, nu eram prieten cu el. Greșeala mea a fost când am dat prima declarație la DNA. Mi s-a spus atunci că nu o să fie nicio problemă, dar am fost naiv. La finalul cercetărilor am fost pus sub acuzare, procurorul m-a învârtit pe degete cu a vrut”, ne-a declarat academicianul.
Judecători: Sub influența indirectă a lui Dan Voiculescu
Concret, el a fost condamnat deoarece a facilitat, în calitatea sa membru al AGA a „Institutului de Cercetări Alimentare” SA adjudecarea de către SC „Grivco” SA Bucureşti a pachetului de acţiuni deţinut de ADS la societatea în cauză, la un preţ de 75 de ori mai mic faţă de valoarea comercială reală a acestuia şi în condiţii discriminatorii, netransparente. „De asemenea, inculpații Baciu și Sin sunt persoane care se aflau la rândul lor sub influența indirectă a lui Dan Voiculescu, de data aceasta prin intermediul inculpatului Mencinicopschi…
Sin nu a fost factor de decizie în procesul infracţional, ci a fost simplu executant, care însă şi-a asumat această calitate pentru a beneficia de pe urma supunerii de care a dat dovadă”.
Trebuie să anunțe judecătorul de schimbarea domiciliului
Condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare, Gheorghe Sin a primit și o pedepsă accesorie sub supravegherea pentru un termen de supraveghere de 6 ani. Conform condamnării, șeful Academiei este obligat să se prezinte la serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul București, să anunțe schimbarea a domiciliului și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea, să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existență.
De ce a fost găsit vinovat
Gheorghe Sin a fost condamnat pe 8 august 2014 la 4 ani închisoare cu suspendare. Asta după ce instanța inferioară îl condamnase la 5 ani închisoare cu executare. Judecătorii au dispus menținerea sechestrului pe o locuință a academicianului, locuință în valoare de 110.000 de euro. Judecătorii au decis că, în calitate de membru AGA al „Institutului de Cercetări Alimentare”. București, se face vinovat de complicitate la infracțiunea de stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar, comisă în cadrul acțiunii de privatizare și de abuz în serviciu contra intereselor publice. În același caz, „capul” întregii afaceri, Dan Voiculescu, a fost condamnat la 10 ani închisoare pe 8 august 2014. Ultima declarație de avere a lui Sin este din 2010, de pe vremea când era secretar general al Academiei. Primea atunci 60 de mii de lei pe an de la ASAS.
Ce spune Legea Academiei
Potrivit statutului, „propunerile pentru alegerea de membri corespondenţi se fac dintre membrii asociaţi şi alţi oameni de stiinţă de înaltă ţinută ştiinţifică şi morală, cu activitate şi contribuţii ştiinţifice de excepţie, cu impact asupra dezvoltării domeniului agricol. Propunerile pentru alegerea de membri de onoare români sau străini se fac dintre personalitățile cu reputație națională/internațională, distinși prin realizări, care au contribuit la dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei agricole naţionale şi mondiale şi la creşterea prestigiului ASAS, se arată în regulamentul pentru primirile de membri în ASAS „Ionescu Șișești”.
Plătiți de la buget
Deși susține că se susțin financiar și reprezintă o instituție autonomă, articolul 12 din Legea de organizare și funcționare a ASAS arată că „membrii titulari, membrii corespondenţi şi membrii de onoare (...) primesc de la bugetul de stat, prin bugetul ASAS, o indemnizație lunară la nivelul unui salariu mediu brut lunar pe economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Plata indemnizaţiilor se face de către ASAS”.
Printre atribuțiile președintelui Academiei, post ocupat de Gheorghe Sin, remarcăm că acesta este ordonator secundar de credite iar „funcţia de preşedinte este asimilată funcţiei de demnitate publică şi este retribuită la nivelul funcției de secretar de stat, iar funcţiile de vicepreşedinţi şi secretar general sunt asimilate şi retribuite corespunzător funcţiei de subsecretar de stat”.
Mai mult, instituția primește și bani de la buget. Conform legii, „finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale activităţii Academiei (…) se asigură din venituri proprii şi din subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale”.