La câteva zile după invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie, Andrei Shestakov a deschis un set de fișiere într-un chat pentru profesori de istorie în orașul din care provenea din estul Rusiei.
Fișierele - pe care Reuters le-a revizuit și conțin zeci de pagini de documente și prezentări, precum și link-uri video - sunt instrucțiuni despre cum să-i înveți pe adolescenți despre conflict. Nu este clar cine a partajat fișierele în chat-ul de grup, dar multe dintre documente poartă emblema ministerului educației din Moscova.
Materialul include ghiduri de lecții care afirmă că soldații ruși care luptau în Ucraina au fost eroi, că cei care conduc Ucraina au făcut o cauză comună cu oamenii care au colaborat cu naziștii din Al Doilea Război Mondial, că Occidentul încerca să răspândească discordia în societatea rusă și că rușii trebuie să rămână uniți.
Shestakov a spus că a răsfoit dosarele în timpul uneia dintre lecțiile sale. Bărbatul de 38 de ani a spus că înainte de a deveni profesor în ianuarie, a petrecut 16 ani ca ofițer de poliție. Dar el a avut îndoieli tot mai mari în ultimii ani, a spus el, cu privire la conducătorii Rusiei și anume dacă se ridicau la valorile pe care le profesau despre democrație. El a decis să nu predea modulele elevilor săi la școala Gimnazială nr. 2, unde a lucrat în Neryungri, un oraș minier din estul Siberiei, la aproximativ 6.700 km est de Moscova.
În schimb, Shestakov le-a spus elevilor săi despre conținutul ghidului didactic și de ce acestea erau inexacte din punct de vedere istoric, a spus el pentru Reuters. De exemplu, el a spus că a explicat că materialele susțineau că Ucraina a fost o invenție a Rusiei comuniste bolșevice, dar manualele de istorie discutau despre istoria Ucrainei cu secole în urmă.
În zilele următoare, poliția locală și Serviciul Federal de Securitate, cunoscut sub numele de FSB, l-au chemat pe Shestakov pentru audieri, conform declarației semnate pe 5 martie despre comentariile sale în clasă. El a spus că nu a fost acuzat în legătură cu aceste comentarii. FSB și poliția locală nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Fuga din Rusia
Un tribunal l-a amendat cu 35.000 de ruble (aproximativ 420 de dolari) pe 18 martie pentru discreditarea forțelor armate ruse, după ce a re-postat videoclipuri cu interviuri cu soldații ruși capturați în Ucraina, potrivit unei hotărâri judecătorești văzute de Reuters.
Olga Miryasova, un oficial al unui sindicat numit Teacher, a declarat că autoritățile educaționale regionale au distribuit ghidul didactic primit de Shestakov în mai multe școli din țară. Reuters nu a putut determina independent câte școli au primit modulele. Unul dintre profesori a spus că a primit un pachet de predare diferit de cel primit de Shestakov, deși conținea informații similare.
Inițiativa arată cum statul rus - care și-a intensificat controlul asupra mass-mediei de masă - își extinde acum efortul de propagandă despre războiul din Ucraina în școli, în timp ce Kremlinul încearcă să-și susțină sprijinul. De când a început războiul, multe școli rusești au postat imagini pe rețelele de socializare în care elevii trimit mesaje de sprijin trupelor care luptă în Ucraina.
Ghidul didactic primit de Shestakov spune că se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Acesta cuprinde planuri detaliate de lecții pentru profesori, link-uri către videoclipuri cu discursurile președintelui Putin și scurtmetraje pentru a ilustra lecțiile. Potrivit materialelor didactice, Occidentul poartă un război informațional pentru a încerca să întoarcă opinia publică împotriva conducătorilor Rusiei și că toți rușii trebuie să fie fermi împotriva acestui lucru.
Shestakov a spus că bănuiește că FSB a ascultat cu urechea conversațiile sale telefonice în ultimele săptămâni, deși nu are dovezi în acest sens. El a mai spus că a văzut oameni pe care îi recunoaște ca ofițeri sub acoperire ai FSB de trei ori în ultimele zile. FSB nu a răspuns solicitărilor de comentarii privind dacă îl monitorizează.
Acum, Shestakov plănuiește să părăsească Rusia pentru că spune că se teme de noi sancțiuni din partea autorităților. El s-ar alătura a zeci de mii de oponenți ai Kremlinului care au fugit și ei din țară de când Putin a început să reprime opoziția în 2018. El a spus că plănuiește să plece în Turcia, cu excepția cazului în care autoritățile îi interzic să părăsească țara, potrivit Reuters.