Profesorul care a arendat ieftin moșiile Academiei lui Dan Voiculescu
- Ionel Stoica
- 17 iulie 2014, 00:00
Unul dintre cei mai renumiți universitari, Alexandru Bogdan, membru corespondent al Academiei Române, este acuzat că a semnat contracte de arendă cu dedicație. Printre cei favorizați de acesta este și mogulul Antenelor
Profesorul Alexandru Bogdan, fostul preşedintele al Fundaţiei „Patrimoniu” a Academiei Române, a fost pus ieri sub acuzare pentru fapte de corupție. Potrivit DNA, acesta și-ar fi folosit funcția pentru a obține pentru sine, sau pentru o altă persoană, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Procurorii arată că Bogdan, în perioada 2006-2010, a favorizat 20 de societăți comerciale, printre care două firme apropiate politicianului Dan Voiculescu: Grupul Industrial Voiculescu și Compania (GRIVCO) și EVN Windpower Development & Construction SRL. Anchetatorii au descoperit nereguli la semnarea contractelor, dar și faptul că societățile arendașe nu-și plăteau obligațiile. Potrivit documentelor DNA, prejudiciul adus Academiei Române, prin semnarea celor 20 de contracte și neîncasarea arendei, este de aproximativ 10 milioane de euro.
Contractul păgubos cu GRIVCO
Unul din cele mari contracte este cel prin care Fundația Patrimoniu a arendat, pe 20 de ani, firmei GRIVCO aproximativ 2.000 de hectare de teren în Perișoru (Călărași). Totul s-a făcut prin „Convenția de cooperare tehnico-științifică”. GRIVCO se angaja să plătească 10% din producție, alt fel spus - aproximativ 500 de kg de grâu/hectar. Înțelegerea a fost întărită cu alte 5 contracte adiționale, considerate ilegale de DNA. „Pentru perioada 2007-2009, la suprafaţa de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008- 2009, la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundația „Patrimoniu” nu a calculat valoarea arendei și nici nu a comunicat arendașului obligația de plată”, susțin procurorii DNA. La data de 31 decembrie 2009, Grivco figura cu o arendă restantă în valoare de 94.109 de lei.
Afacerea de pe litoral
Un alt contract considerat ilegal de procurorii DNA este cel de arendă, semnat de Fundația Patrimoniu cu societatea EVN Windpower Development & Construction SRL, la care GRIVCO era acționar. De altfel, la semnarea contractului, EVN a fost reprezentată de Mihail Lazăr, directorul executiv al GRIVCO, unul dintre asociații și oamenii de încredere ai lui Dan Voiculescu.
Este vorba de arendarea a aproape 400 de hectare, pe 25 de ani, în comuna Topalu (Constanța). Pe acest teren urma să se construiască un parc de eoliene, dar proiectul a căzut. În plus, susține DNA, 180 de hectare au fost puse gratuit la dispoziția EVN. Procurorii au explicat că Bogdan nu avea autorizarea și aprobarea pentru a semna aceste contracte. „Prejudiciul adus Academiei Române prin încheierea acestui contract este estimat la valoarea de 817.500 de lei, echivalentul a 190.929 de euro”, arată procurorii DNA.
Contractele cercetate de procurorii DNA
„Evenimentul zilei” vă prezintă care sunt celelate 18 contracte semnate de Fundația Patrimoniu verificate de DNA.
1. Contractul de arendare cu Rovexim.
2. Protocolul de colaborare tehnicoștiințifică și economică cu Bio Agra.
3.Contractul de concesiune cu Hortimpex Liylan Agro.
4. Contractul de arendare cu Agrimat Matca.
5. Contractul de arendare cu Agrirom.
6. Contractul de arendare cu Prest Serv Internațional.
7. Contractul de arendare cu Asociația Familială Butcaru Valentina.
8. Protocolul de parteneriat tehnico-științific și economic cu Midagro.
9. Contractul de asistență juridică cu CAB – Lucian Pitaru.
10. Contractul de prestări servicii cu GFA-RO Consultanță Impex.
11. Contractul de prestări servicii cu Pharo Strategy.
12. Contractul de prestări servicii cu Tascs Contab Grup.
13. Contractul de arendare cu Lasc Doru.
14. Contractul de arendare cu MD Agricola (la care este asociat Mircea Dinescu).
15.Contractul de arendare cu Carpați Modern Furnitura.
16. Trei contracte de consultanță și prestări servicii cu Nico Protection Security Group.