Sindicaliştii din Educaţie au decis, astăzi, să organizeze o grevă generală în zilele de 5, 13 şi 21 mai, atunci când erau programate tezele unice. Tot astăzi, reprezentanţii sindicatelor din Educaţie s-au întâlnit la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, într-o întâlnire programată anterior. La final, pesimismul reprezentanţii profesorilor a rămas neschimbat, mai ales că, potrivit acestora, şeful statului a spus că "nu-i pasă" şi pot face "ce vor". Băsescu, pe de altă parte, al explicat, la final, că sindicaliştii sunt "oameni liberi", dar a făcut "apel la responsabilitate faţă de copii".
În acest context, liderii sindicali au anunţat că nu renunţă la greva anunţată la începutul acestei zile.
Greva de trei zile este valabilă pentru tot personalul, iar elevii nu vor putea susţine testele respective. "Şi învăţământul universitar va intra în grevă generală pe 5 mai", a declarat Răzvan Bobulescu, preşedintele federaţiei sindicale Alma Mater.
Decizia a fost luată de liderii de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Alma Mater, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Spiru Haret. Întâlnire între sindicalişti şi Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, astăzi, începând cu ora 15.00, cu reprezentanţi ai sindicatelor din Educaţie pentru a discuta despre îngheţarea salariilor din sistemul bugetar la nivelul actual până la 31 decembrie. La întâlnirea de la Cotroceni a participat, alături de preşedinte, şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi premierul Emil Boc, a cărui vizită nu a fost anunţată.
În debutul întâlnirii dintre preşedinte şi sindicatele din Educaţie, şeful statului nu a vorbit nici despre greva anunţată a profesorilor, nici despre majorările salariale promise, ci despre Pactul Naţional pentru Educaţie şi finalizarea acestuia.
"Dorinţa mea este să fiţi primii care să primiţi aceste legi", a declarat Traian Băsescu. "Nu sunt legi care să poată pleca sub emblema "proiect". Ele trebuie să dobândească acest statut în urma asumării proiectelor de către Guvern, care va avea propria sa viziune acestor legi, dar important este să preia şi feed-back-ul din aceste dezbateri publice", a mai spus preşedintele.
"Mie mi-au plăcut foarte mult legile, drept pentru care mi le asum ca rezultat al Comisiei", a mărturisit Traian Băsescu.
Ultima oară, şeful statului s-a întâlnit cu sindicatele din învăţământ la data de 13 aprilie.
Sindicaliştii sunt pesimişti
Înaintea debutului întâlnirii de la Palatul Cotroceni, liderul sindicatului Alma Mater, Răzvan Bobulescu, a calificat şansele ca la finalul discuţiilor sindicaliştii să renunţe la grevă drept "foarte mici".
Aurel Corea, liderul FSLI, a declarat că de "situaţia gravă" din Educaţie se fac răspunzători Guvernul Boc, Parlamentul şi politicenii care "au bulversat întreg sistemul de învăţământ", potrivit Mediafax.
Sindicaliştii mai spun că greva generală din zilele de 5, 13 şi 21 mai va duce la blocarea anului şcolar, deoarece tezele nu vor mai avea loc, iar elevii nu vor mai putea fi admişi la liceu.
Profesorii speră ca Executivul să ia măsuri, astfel încât să nu se ajungă şi la boicotarea examenelor de bacalaureat, care ar duce la imposibilitatea prezentării la examenele de intrare la facultate.
Nemulţumirea sindicaliştilor este provocată de rectificarea negativă a bugetului Ministerului Educaţiei.
Aproximativ 426.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a ar trebui să participe la sesiunea de teze cu subiect unic din semestrul al doilea al anului şcolar.
Pe data de 5 mai era programată teza la "Limba şi literatura română", pe 13 mai cea de la "Matematică", iar pe 21 teza de la "Istorie" sau "Geografie".
Disponibilizări sau salarii mai mici
Potrivit sindicaliştilor, diminuarea bugetului pentru Educaţie va duce la disponibilizări sau la micşorarea salariilor din învăţământ cu 2-8%, putând ajunge chiar până la 20%, deoarece inspectoratele şcolare trebuie să se încadreze în noul buget.
Inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti trebuie să comunice, până astăzi, măsurile pe care le vor lua pentru a se încadra în cheltuielile de personal.
Cheltuielile de personal din învăţământ au fost stabilite după rectificarea bugetară la 13,8 miliarde de lei, cu un miliard de lei mai mult decât în 2008. Totalul cheltuielilor bugetare cu personalul a scăzut de la 43,3 miliarde de lei la 41,5 miliarde de lei.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, susţine că salariile profesorilor nu vor scădea, chiar dacă în prima parte a anului trecut aceştia nu au beneficiat de majorări salariale.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ieri că salariile din Educaţie nu vor scădea şi că nu se vor face disponibilizări.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 18:00.
Vom reveni cu amănunte.