Producatorii de tutun: “Directiva tutunului va creşte profiturile organizaţiilor criminale"

Producatorii de tutun: “Directiva tutunului va creşte profiturile organizaţiilor criminale"

Multe dintre măsurile Directivei tutunului sunt disproporţionate şi este improbabil să-şi atingă scopurile declarate, a spus Michiel Reerink, Presedintele Confederation of European Community Cigarette Manufacturers (CECCM), citat într-un comunicat de presă.

"Pe parcursul procesului legislativ, am arătat în mod clar că nu comercializăm produsele noastre minorilor. Am reiterat faptul că sprijinim dreptul Comisiei Europene de a reglementa produsele din tutun, în măsura în care se ating obiectivele legitime de sănătate. În schimb, (măsurile impuse prin directivă n.r.) vor avea ca rezultat creşterea profitului organizaţiilor criminale, care vând produse mult mai ieftine, nereglementate legal", a mai spus Michiel Reerink.

În comunicat se precizează că reprezentanţii CECCM şi-au exprimat temerile cu privire la eficienţa măsurilor care vor avea impact asupra întregului sector al industriei tutunului, dar şi asupra miilor de întreprinderi mici şi mijlocii partenere.

Multe dintre aceste temeri, desi impartasite si de statele membre, de catre membrii Parlamentului European si de Comitetele importante ale Parlamentului, nu au fost ascultate.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Având în vedere faptul că Directiva a fost înaintată Consiliului spre adoptare, solicităm să fie acordate perioade realiste de tranziţie statelor membre şi industriei tutunului", recomandă Michiel Reerink.

Directiva UE privind Produsele din Tutun urmează a fi adoptată de către Consiliu cel mai probabil în luna martie 2014 şi va intra în vigoare în luna aprilie/începutul lunii mai 2014, în termen de 20 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial al UE, urmând să fie transpusă în legislaţia statelor membre în următorii doi ani.

Ce spune directiva tutunului

Propunerea de revizuire a Directivei privind produsele din tutun care are drept scop principal scăderea gradului de atractivitate a fumatului pentru tineri a fost votată miercuri de plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg, cu o largă majoritate, scrie Agerpres.

Conform acordului cu Consiliului sprijinit de PE, 65% din suprafaţa pachetelor va fi acoperită de avertizări medicale, iar ţigările electronice vor fi reglementate ori ca produse medicinale, ori ca produse din tutun.

Legislaţia actuală cere ca avertismentele de sănătate să acopere cel puţin 30% din partea din faţă a pachetului şi 40% din cealaltă parte. Textul prevede ca aceste avertismente să fie vizuale, ceea ce nu se întâmplă în majoritatea statelor membre în momentul de faţă. Pachetele cu mai puţin de 20 de ţigări, care sunt mai ieftine şi de aceea mai accesibile copiilor, vor fi interzise în puţinele state unde mai sunt permise pe piaţă.

La propunerea eurodeputaţilor, ţigările electronice vor fi reglementate fie ca produse medicale, dacă sunt prezentate ca un ajutor pentru abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun. În acest caz, concentraţia lor de nicotină nu trebuie să depăşească 20mg/ml.

De asemenea, ţigările electronice cu cartuş care se poate reumple vor fi permise. Nu în ultimul rând, ţigările electronice trebuie să fie protejate pentru a nu ajunge la copii şi să aibă avertismente de sănătate, iar restricţiile de publicitate pentru produsele din tutun li se vor aplica şi lor.

Textul de lege adoptat interzice aromele în ţigări şi în tutun care ar putea face produsele mai atractive prin crearea unei "arome caracteristice". Mentolul va fi interzis din 2020, iar aromele vor fi acceptate doar pentru pipe. Unii aditivi în mod special dăunători sănătăţii vor fi interzişi, iar autorităţile de reglementare au puteri noi de a cere industriei de tutun să efectueze alte studii privind o "listă de priorităţi" pentru aditivi, care sa fie elaborată printr-un act delegat. Aditivii esenţiali pentru producerea ţigărilor, cum este zahărul, vor fi autorizaţi.