Procurorii vor ancheta dispariţia a aproape 30.000 de cărţi de la Biblioteca Pedagogică
- Marian Păv ăla şc
- 28 iunie 2014, 12:12
Guvernul va sesiza Parchetul pentru lipsa mai multor cărţi vechi din patrimoniul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, secţia pedagogică I.C. Petrescu, precum şi pentru nerespectarea procedurilor de exercitare a funcţiei de director general al bibliotecii pedagogice.
Corpul de control al premierului se va adresa Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție privind operațiunile sau actele ilicite constatate în urma verificărilor efectuate la Secția pedagogică ''I.C. Petrescu" din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare ''Carol I".
''Prin urmare, Corpul de control al prim-ministrului, ca organ cu atribuții de control, va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție, privind operațiunile sau actele ilicite în legătură cu care au rezultat indicii de săvârșire a unor posibile fapte care pot întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni, urmând ca organul de urmărire penală, sau după caz, instanța de judecată să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovăției'', se arată în raport.
În luna aprilie, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că aproape 28.000 de cărţi, publicate începând din anii '70, lipsesc din inventarul Bibliotecii Pedagogice, precizând că ministerul se va adresa organelor de specialitate.
Totodată, Pricopie a precizat că Biblioteca Pedagogică funcţionează într-o clădire care a fost retrocedată în vara anului 2006.
"Din 2006 şi până în 2013, nu s-a întâmplat nimic la bibliotecă, plouă prin acoperiş, jumătate de milion de volum sunt la subsol, unde este umiditate, nu sunt condiţii de conservare a cărţilor. Şi pentru că în acest moment nu avem o clădire pe care să o destinăm în exclusivitate bibliotecii, am hotărât transferul acesteia, ca secţie distinctă, la Biblioteca Centrală Universitară, dar personalul a îngreunat procesul de transfer şi de aceea am trimis Corpul de control acolo", a declarat Pricopie.
Asociaţiile de Bibliotecari din România au susţinut în schimb că, prin ordonanţa de urgenţă vizând transformarea Bibliotecii Pedagogice în secţie a BCU, "de fapt, se desfiinţează cea mai importantă bibliotecă pedagogică românească, iar consecinţele pentru învăţământul românesc sunt dezastruoase".