Procurorii DNA au pus tunurile pe afacerile din pandemie. Procurorul șef spune că prejudiciile sunt foarte mari
- Mihai Soica
- 2 februarie 2023, 18:09
Procurorii DNA au pus tunurile pe afacerile din pandemie. Procurorul șef spune că prejudiciile sunt foarte mari. Deși cifrele arată bine, instanțele de judecată nu prea confirmă anchetele DNA, așa cum s-a întâmplat în afacerea ”Țuțu-Pițurcă”.
La mai bine de trei ani de la declanșarea pandemiei, deși presa a tot scris despre corupția care a existat în procedurile de achiziții publice de materiale sanitare, șeful DNA a reacționat.
Potrivit procurorului șef Crin Bologa, procurorii DNA au în lucru 90 de dosare de corupție, legate de achizițiile de materiale sanitare, făcute pe repede înainte, în perioada 2020-2022.
„Avem o situaţie mai aparte, pentru că am început să evidenţiem aceste cauze începând cu anul 2020 - cauze în legătură cu pandemia de COVID-19. S-au trimis în judecată 72 de dosare cu zeci de inculpaţi. Şi, acum, pe rol încă în lucru 90 de dosare cu infracţiuni în legătură cu situaţia pandemică, în care sunt deja suspecte sau inculpate peste 122 de persoane. Prejudiciile estimate sunt enorme", a declarat Crin Bologa, la bilanțul DNA, pe anul 2022.
Dosarul Țuțu - Pițurcă nu prea are probe
La începutul acestei săptămâni, DNA a ieșit public cu un comunicat de presă, în care anunța că a declanșat urmărirea penală în cazul lui Victor Pițurcă, a fiului să Alex, și a lui Gabriel Țuțu, director la Romarm, pentru afaceri cu măști medicale neconforme. În plus, Țuțu a fost acuzat că a primit 50.000 de lei pentru a urgenta plata unor facturi.
Cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore, după care fostul selecționer a fost eliberat și plasat sub control judiciar. Pentru Alex Pițurcă și Gabriel Țuțu, DNA a cerut emiterea unui mandat de arestare, dar judecătorul de la Tribunalul București a refuzat solicitarea.
Prin încheiere, magistratul a stabilit ca cei doi să fie plasați sub control judiciar. Cei care cunosc cum funcționează justiția din România, susțin că o astfel de măsură judiciară se dispune, din prima, acolo unde nu prea există probe, astfel încât ”să fie împăcați și procurorii, și inculpații”.
Ce spunea Bologa despre dosarele din perioada Covid
La bilanțul din 2021, Crin Bologa preciza că pentru anul 2020, au existat 105 dosare înregistrate, și aflate în diferite stadii de anchetă.
Bologa mai spunea la acel moment că sunt în lucru 76 de dosare, 24 fiind soluţionate cu diferite soluții.
”Din acestea, cinci au fost trimise în judecată cu un număr de şase inculpaţi. Din dosare rămase în lucru se arată câteva dosare cu perspectivă de trimitere în judecată şi cu prejudicii importante pentru instituţiile statului”, a preciza Bologa.