Procurorii DIICOT de la „centru”, cu ochii pe patrimoniul Timișoarei
- Georgeta Popovici
- 8 septembrie 2014, 00:00
După ce mai multe imobile au fost distruse, Primăria Timișoara trebuie să transmită procurorilor de la București inventarul complet al clădirilor de patrimoniu și din zonele protejate din punct de vedere arhitectural.
La Timișoara e la ordinea zilei ca imobilele din zonele protejate să fie distruse cu bună știință, fie de clanurile de romi care vor să le redimensioneze, fie de proprietari inconștienți. Săptămâna trecută, edilii timișoreni au descoperit faptul că o clădire aflată în zona de protecție a monumentelor istorice din Timișoara, aproape de centrul orașului, a fost demolată de proprietarul ei, fără ca bărbatului să i se permită acest lucru. Autoritățile abia ce au descoperit fapta care nu mai poate fi remediată, astfel că i-au făcut timișoreanului plângere penală, la Poliție. El riscă o sancțiune de până la 10.000 de lei.
Legislația construcțiilor e încălcată flagrant
Clădirea se află pe strada Iuliu Maniu nr. 31 și este deținută de un cetățean român. Reprezentanții Primăriei Timișoara și-au dat seama că proprietarul imobilului a demolat fără autorizație, după ce o societate comercială care are sediul lângă imobil a solicitat aprobare pentru a reface scările prăbușite din cauza lucrărilor din vecini. „Avem tot felul de imagini de prin oraș cu încălcări flagrante de legislație în domeniul construcțiilor. Am descoperit un imobil, dacă putem să-i spunem așa, de pe strada Iuliu Maniu, unde s-au prăbușit scările, iar apartamentul existent la parter a dispărut, a mai rămas o operă de artă cu cerbi și alte animale. Firma care are sediul lângă imobil dorește să refacă scările prăbușite pentru că ea construiește un spațiu la etaj, în imediata vecinătate a clădirii”, a explicat viceprimarul Traian Stoia. Reprezentanții Primăriei Timișoara au sesizat Poliția, astfel că, în perioada următoare, timișoreanul care a acționat neautorizat va fi sancționat. Potrivit Poliției Locale, pentru fapta sa acesta riscă o sancțiune de 10.000 de lei.
Dominația clanului Cârpaci
Procurorii DIICOT din cadrul Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează verificări la Primăria Timișoara. Viceprimarul Traian Stoia a dezvăluit că organele de anchetă au solicitat inventarul tuturor celor aproximativ 14.000 de clădiri istorice sau aflate în zona de protecție a monumentelor din Timişoara. „Se lucrează foarte intens la reconstituirea planșelor clădirilor, la inventarul lor, cu tot cu măsurători și schițe, deoarece acest lucru îl cere DIICOT București, care se ocupă direct de această speță”, a afirmat Traian Stoia.
Ancheta a fost demarată în urma apelurilor publice lansate de autoritățile locale care au descoperit, în ultimii doi ani, mai multe ilegalități cu case de patrimoniu realizate în timpul mandatelor de primar ale lui Gheorghe Ciuhandu. Cele mai notabile îi au ca personaje – cheie pe liderii clanurilor de romi Câr paci ori Stancu. Pe de o parte aceștia au acaparat ilegal sute de imobile de patrimoniu, între care și spitale, iar pe de altă parte au făcut intervenții în aceste clădiri fără să respecte regimul monumentelelor de arhitectură.