Procurorii au „închis” sufrageria lui Oprea. Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea, obligați de Parchet să meargă la Comisia privind alegerile din 2009
- Ramona Feraru
- 28 iunie 2017, 00:00
Procurorii Parchetului General închid, rând pe rând, dosare grele. Anchetatorii au anunțat, ieri, că au clasat dosarul deschis, „in rem”, privind alegerile din 2009. Pe de altă parte, închiderea dosarului deschide ușa Comisiei parlamentare. Astfel, Gabriel Oprea, Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea vor trebui să se prezinte la Comisie. Aceștia au transmis, prin scrisori, că nu se pot prezenta la audieri întrucât există un dosar penal pe rol. Acest motiv a dispărut
Potrivit unui comunicat de presă emis ieri, procurorii Parchetului General susțin că „la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic. Și, conform cărora, există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”. Privind motivul închiderii cauzei, procurorii precizează că „în cauză se efectueză cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale”. Amintim că dosarul a fost deschis în urma dezvăluirilor făcute de Dan Adronic în serialul „Noi suntem statul”, în care a povestit despre faptul că, în seara alegerilor din 2009, i-a întâlnit acasă la Gabriel Oprea pe Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea, Neculai Onțanu etc. Mai multe persoane au fost audiate la Parchetul General, în calitate de martori, în acest dosar. Printre aceștia, fostul președinte Traian Băsescu, fostul vicepremier Gabriel Oprea, jurnalistul Dan Andronic, Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu.
Dan Andronic: „Mi-e greu să cred că a fost o întâlnire privată”
Jurnalistul Dan Adronic s-a arătat uluit de viteza cu care procurorii au închis acest dosar, în condițiile în care nu s-au făcut toate actele procedurale. Acesta a susținut pentru un post de televiziune că : „Din această clasare destul de rapidă putem înțelege tactica aplicată de Coldea, Kovesi și chiar Iordănescu – cel puțin pe Iordănescu îl știu om cu frica lui Dumnezeu și n-ar fi mințit și nici n-ar fi spus că era o întâlnire privată, cum a spus Maior. Mi-e greu să cred că a fost o întâlnire privată, am tratat-o ca pe o celulă de criză, mai mult, am dat numele unor oameni – cum ar fi Mitică Iliescu - care știau despre această întâlnire și au confirmat- o public. Treaba mea ca jurnalist nu e să încadrez (juridic, n.r. ), eu am relatat ce am văzut, pentru că acest episod venea să confirme ceea ce am scris în serialul „Noi suntem Statul!”. Eu am spus că înalți funcționari ai statului erau în biroul lui Oprea” .
Mihai Fifor nu se lasă
Birourile permanente reunite au aprobat, pe 13 iunie, prelungirea cu 60 de zile a activităţii Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. „În scopul îndeplinirii obiectivelor prevăzute în hotărârea de constituire vă rugăm să aprobaţi desfăşurarea şedinţelor Comisiei în perioada 1 iulie - 1 septembrie 2017”, se arată în solicitarea adresată Birourilor permanente reunite de către preşedintele Comisiei de anchetă, Mihai Fifor.