Procurorii au finalizat dosarul răpirii judecătorului ucrainean. Fost militar moldovean, trimis în judecată

Cetățeanul moldovean care a participat la răpirea unui fost judecător din Ucraina, Nicolai Ceauș, a fsot trimis în judecată de procurori din Republica Moldova. Singurul inculpat este un fost militar moldovean din forțele speciale.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul cetățeanului care a participat la răpirea lui Nicolai Ceauș.

Fostul judecător ucrainean care este acuzat de luare de mită în țara sa se ascundea la Chișinău, în Republica Moldova, unde încerca să obțină azil politic. Curtea Supremă de Justiție moldovenească i-a respins cererea.

Nicolai Ceauș a fost răpit la începutul lunii aprilie din curtea unui bloc de locuințe, de trei persoane înarmate și dus într-o locație necunoscută

Ancheta a dus la un cetățean moldovean

În urma investigațiilor, autoritățile moldovene au stabilit că unul dintre inculpați este cetățean moldovean. Este vorba despre cel care este trimis în judecată de procurorii PCCOCS. Acesta este în vârstă de 30 de ani și a făcut serviciul militar în forțele speciale naționale. El lucre ca agent de pază al unui local din Ucraina, iar în luna februarie a fost racolat de un grup de persoane care l-au convins să ia parte la răpire.

„După ce a revenit în R. Moldova, bărbatul a cules mai multe informații despre domiciliul, modul de viață și itinerarele zilnice ale membrilor familiei fostului judecător ucrainean Ceauș, care le-a transmis comanditarilor. Ulterior, tot la instigarea organizatorilor, a identificat mai multe imobile pe care le-a închiriat, a achiziționat trei mijloace de transport pe care le-a pus la dispoziția autorilor crimei”, se arată într-un comunicat trimis de parchet, citat de zgd.md.

Potrivit informațiilor prezentate, cei pentru care a lucrat sunt cetățeni străini și au fost implicați în răpirea fostului judecător.

„Persoanele cu care a conlucrat și le-a pus la dispoziție bunurile menționate sunt din afara țării și au folosit mijloacele de transport inclusiv pentru a avea posibilitate să comită infracțiunea de răpire în privința a două persoane concomitent, fostul judecător și agentul său de pază, dar și cu scopul de a pune în dificultate procesul ulterior de investigații”, se mai arată în comunicat.

Ucraina nu a răspuns cererilor de comisie rogatorie

PCCOCS menționează că inculpatul a fost reținut și plasat în arest preventiv, începând din luna mai 2021. De curând, acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Drept urmare, este cercetat în arest la domiciliu, sub supravegherea poliției.

Până în prezent, moldoveanul este singura persoană judecată, dat fiind că autoritățile din Ucraina nu au răspuns cereri de comisie rogatorie, transmise de procurorii moldoveni.

Potrivit legii penale a Republica Moldova, răpirea a două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la șase la zece ani.

Unde se află Nicolai Ceauș

Fostul judecător Nicolai Ceaus a fost răpit, în luna aprilie, din capitala Republicii Moldova. În acțiunea în cauză au fost implicate 14 persoane, printre care și doi moldoveni, fără cetățenie ucraineană.

Un document semnat la data de 4 mai 2021, cu numărul de înregistrare 12/1717r indică, însă, faptul că 29 de persoane, angajate în structurile de stat, au luat parte la răpirea magistratului.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a negat implicarea în operațiune și a deschis o anchetă penală cu privire la posibila răpire a lui Nicole Ceaus. Adrian Lebedinschi, membru al comisiei de anchetă, a transmis că „au prezentat organelor de urmărire penală informația, iar aceștia cercetează”.

Potrivit ultimelor informații difuzate în presă, Nicolae Ceaus s-ar afla, în prezent, pe teritoriul unei baze militare din Ucraina.