PROCURORII au dispus începerea urmăririi PENALE pe numele de 21 de SUSPECȚI de ABUZ într-un centru de copii din BUCUREȘTI. Detaliile sunt ȘOCANTE: MINORELE din centru erau internate la PSIHIATRIE FĂRĂ A FI EXAMINATE atunci când deranjau angajații

PROCURORII au dispus începerea urmăririi PENALE pe numele de 21 de SUSPECȚI de ABUZ într-un centru de copii din BUCUREȘTI. Detaliile sunt ȘOCANTE: MINORELE din centru erau internate la PSIHIATRIE FĂRĂ A FI EXAMINATE atunci când deranjau angajații

Autoritățile au dispus începerea urmăririi penale în cazul a 21 de suspecți de abuz într-un centru pentru copii instituționalizați din Capitală. Abaterile comise presupun rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu și delapidare, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureși transmis joi Agerpres.

"Actele de urmărire penală vizează modalitatea frauduloasă de funcționare a sistemului de protecție specială a minorilor instituționalizați, în cadrul unui centru din București, în perioada 2014 — 2016 (ca urmare a unui denunț formulat în luna noiembrie 2015)", se precizează în comunicat.

Detaliile anchetei de până acum scot la iveală folosirea abuzivă a resurselor centrului de plasament și a bunurilor destinate minorelor și punerea în primejdie gravă a dezvoltării fizice, intelectuale și morale a minorelor instituționalizate. Anchetatorii au constatat că mai mulți angajați ai centrului și-au însușit în mod constant bunuri alimentare li nealimentare achiziționate din fondurile bugetului local al Sectorului 1, dar și sume de bani sau bunuri obținute din sponsorizări sau donații.

"O parte dintre funcționari primesc banii de cheltuială pentru beneficiare și îi păstrează, remițându-i ulterior doar parțial și în etape, sau intermediază vânzarea către beneficiare a diferitelor produse (în general cosmetice) în cuantumul acestora (...). Când sunt organizate tabere, excursii sau alte activități de recreere, fondurile și transportul destinate minorilor instituționalizați sunt folosite și pentru participarea la aceste activități în mod gratuit a membrilor de familie ai unor angajați ai centrului (educatori, șoferi, administrator, asistentă medicală)", se arată în comunicat.

O altă sesizare constă în faptul că anumiți copii ai centrului beneficiază de aceste ieșiti, cu precădere cei preferați de educatori și că unele minore sunt plasate intenționat în familii ori sunt lăsate să fugă, pentru a fi redus numărul persoanelor care participă la activitățile organizate.

"Cu toate astea, pe tabelele întocmite sunt trecuți minorii prin rotație pentru a lăsa impresia că au beneficiat toți copiii instituționalizați, fără discriminare. Se caută camere cât mai mari cu paturi suprapuse în care vor fi cazate minorele, pentru a se putea asigura cazarea gratuită a membrilor de familie ai angajaților. Membrii de familie beneficiază de toate resursele destinate în excursie copiilor instituționalizați", se mai menționează în comunicat.

"Nesupravegherea minorelor atât în timpul cât se află în centru, ceea ce a permis agresarea acestora de alte minore, cât și cu privire la plecarea lor din centru, favorizându-se astfel săvârșirea unor infracțiuni contra libertății și integrității sexuale față de minore, integrarea minorelor într-un anturaj neadecvat, începerea prematură și neconsiliată a vieții sexuale (unele minore au rămas însărcinate la o vârstă fragedă). Neluarea tuturor măsurilor impuse de lipsa nejustificată a minorelor din centru: de multe ori se întocmesc bilete false de învoire pentru a crea aparența că minorele nu au fugit din centru; uneori se dau bilete de învoire, deși este cunoscut faptul că fetele nu vor reveni în centru; deși dispariția minorelor ar fi trebuit anunțată imediat organelor de poliție, acest lucru se întâmplă rar și la un interval de timp semnificativ de la părăsirea centrului", se mai arată în comunicat.

O altă problemă o ridică agresiunile fizice asupra minorelor sau chiar instigarea altor persoane sa le agreseze, neacordarea consilierii necesare, consultarea rară a acestora.

"Potrivit datelor existente la nivel național, din 13.374 de copii protejați în servicii de tip rezidențial (altele decât cele destinate copiilor cu dizabilități), doar 2.060 beneficiau de tratament psihiatric (adică o pondere de 15,4%). La centrul de plasament în cauză, în perioada de referință, din 37 de beneficiari, 22 aveau tratament psihiatric (pondere de peste 50%) — dintre aceștia 8 nu au fost niciodată internați pentru afecțiuni psihice, iar 5 au fost internați doar pentru emiterea certificatului de orientare școlară", mai precizează procurorii.

Un alt lucru aflat de anchetatori este acela că atunci când minorele ”deranjau” anumiți angajați prin comportamentul lor, erau internate în spitale de profil, în urma unui bilet de trimitere emis de un medic psihiatru, fără ca acesta să le examineze vreodată, scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News