Procurorii au așteptat 25 de ani ca să trimită în judecată un grup de octogenari, în frunte cu Ion Iliescu, pentru crimele de la Mineriada din 1990

Procurorii au așteptat 25 de ani ca să trimită în judecată un grup de octogenari, în frunte cu Ion Iliescu, pentru crimele de la Mineriada din 1990

Curtea Supremă a redeschis, ieri, ancheta în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, prin decizia luată judecătorii au decis reînceperea urmăririi penale față de Ion Iliescu, Virgil Măgureanu și mai mulți ofi țeri superiori. EVZ dezvăluie că, atunci când a fost audiat de generalul Dan Voinea, Ion Iliescu s-a albit la față când magistratul i-a arătat dovezile care îl incriminau direct. La 25 de ani de când minerii au „plantat panseluțe” în Piața Universității, dosarul „Mineriadei” soldată cu șase morți și 18 răniți se redeschide, la cererea CEDO.

În 2008, Parchetele Militare au trimis în instanță dosarul privindu-i pe militarii implicați în mineriada din iunie 1990. În dosarele civililor, printre care era și al lui Ion Iliescu, se aștepta (în 2008!) să se dea soluția. Nu s-a mai dat, deși în rechizitoriul militarilor se arată că Ion Iliescu a dispus și coordonat personal reprimarea „golanilor” din Piața Universității.

Prima soluție: „Faptele nu există!”

Pe 17 iunie 2009, procurorii Vasile Vintilescu și Marian Gherman de la Parchetul General au decis scoaterea de sub urmărire penală și încetarea anchetei față de Ion Iliescu, Viorel Măgureanu, Victor-Atanasie Stănculescu, Vasile Dobrinoiu, Corneliu Diamandescu, Peter Petre și Emil Cico Dumitrescu. Motivul: nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor sau fapta nu există. Cei doi procurori au dat mai multe neînceperi de urmărire penală pentru infracțiunile de genocid sau tratamente neomenoase, pe motiv că faptele nu există. În timp, ancheta a mai fost coordonată de procurorii militari Vasile Doană și Mihai Popov.

Acuzațiile din rechizitoriul procurorilor militari

Gen. Mihai Chițac (decedat) – participație improprie la omor calificat și omor deosebit de grav;

● Gen. Gheorghe Andrița participație improprie la omor calificat și omor deosebit de grav;

● Col. Dumitru Costea – participație improprie la omor calificat și omor deosebit de grav;

● Col. Vasile Constantin – participație improprie la omor calificat și omor deosebit de grav și participație improprie la tentativă la infracțiunea de omor calificat și omor deosebit de grav. În ceea ce-i privește pe civilii implicați în evenimentele din iunie 1990, potrivit surselor judiciare, ancheta în cazul lui Iliescu s-a axat pe acuzații ca participare la omor deosebit de grav și omor calificat, subminarea puterii de stat, lipsire de libertate în mod illegal și distrugere. Despre rolul jucat de acesta se vorbește în rechizitoriul întocmit, în vara anului 2007, militarilor menționați mai sus.

● „Deși era evident pentru toata lumea că obiectivele demonstrației au puternice accente politice, reprezentanții Puterii în frunte cu președintele Ion Iliescu și premierul Petre Roman au considerat demonstrația drept o formă de anarhie și o problema de circulație rutiera”.

● „Ion Iliescu a decis să fie mobilizați și aduși în piață câteva mii de muncitori (4.000- 5.000) care să staționeze până la normalizarea situației, precizând că pe lângă aceștia să mai fie pregatite pentru a interveni încă unul sau două schimburi”.

● „Ministrul de Interne, generalul Mihai Chițac, potrivit propriei declarații, a primit ordin de la președintele ales, Ion Iliescu, ca până a doua zi să întocmească un «Plan de Acțiune» pentru «eliberarea » Pieții Universității, la aceasta operațiune urmând să participe pe lângă forțele Ministerului de Interne și trupe (poliție militară) ale Ministerului Apărării dar si forțe antitero aparținand S.R.I. ori altor structuri.”

● „Potrivit mențiunii înscrise de învinuitul Chițac Mihai «Planul de Actiune» a fost «întocmit pe baza Ordinului verbal al Președintelui ales al României Dl. Ion Iliescu, dat în sedința din 11.06.90 ora 16.00. Discutat și aprobat verbal de Prim-ministru Guvernului Provizoriu- Dl. Petre Roman în sedința din 12.06.90 ora 12.00» ”.

● „La orele 17.35, la M.St.M. s-a primit ordinul presedintelui sa se foloseasca gazele lacrimogene în zona sediului M.I.(…)”.

● „La orele 22.00, președintele Iliescu a comunicat că, în această noapte (13/14.06.1990), elemente turbulente vor încerca să pătrundă și în alte obiective, aceștia având asupra lor arme și muniție; toți militarii să aibă baioneta pusă la arme și să se apere împotriva celor care atacă. Cei care atacă nu sunt revoluționari, sunt contrarevoluționari legionari. Aceasta comunicare a fost transmisă la toate comandamentele de armă, la Armata I și la Divizia 57 Mecanizată.”

● „Este important de subliniat că decizia inițială de reprimare a fost luată la cel mai înalt nivel și a fost coordonată, personal, de către fostul șef al statului, Iliescu Ion. Față de acesta, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru participație improprie la aceeași fapte, prin rezoluția din data de 19.06.2007. Planul de acțiune a fost elaborat din ordinul său și, în calitate de președinte ales, a ordonat intervenția militară, cu muniție de razboi, TABuri și alte forțe, împotriva demonstranților care se manifestau violent, depășinduși atribuțiile prevăzute de art. 82 din Decretul Lege nr. 92/1990. De asemenea, nu a fost luată o decizie cu consultarea Consiliului Militar Superior.(…)”.

● „Este evident că atât fostul șef al statului Ion Iliescu, cât și ministrul de interne, generalul Mihai Chițac ori adjunctul său generalul Andrița Gheorghe, precum și col. Costea Dumitru și col. Constantin Vasile au fost lideri incontestabili, comandanți sau superiori ai militarilor folosiți în acțiunea de reprimare. Prin urmare, ei sunt cei responsabili de faptele săvârșite, fara vinovație, de catre militarii folosiți în acesta acțiune, iar soluția adoptată inițial, fiind corectă, urmează a fi menținută”.

„Procurorul Dan Voinea: „Lui Ion Iliescu i s-a făcut rău când a văzut dovezile”

Generalul (r) Dan Voinea, procurorul care l-a audiat pe Ion Iliescu, e satisfăcut că, în sfârșit, vinovații pentru morții din iunie ’90 vor fi judecați. „Este foarte bine. Salut decizia de redeschidere a dosarului! E o dovadă de respect pentru victimele de atunci! Implicarea lui Ion Iliescu în evenimetele respective este clară. Măsura sancțiunii o va da instanța. Când i-am arătat «Jurnalul Acțiunilor de Luptă» , care arăta clar că el a dat dispoziție Armatei să intervină împotriva manfestanților, a avut o stare mai proastă… S-a albit la față!”. Procurorul Voinea mai spune că el a instrumentat dosarul doar doi ani, între 2005 și 2007. „Atunci curtea Constituțională a interzis militarilor să ancheteze civili!”, regretă generalul Voinea.

FOTO: Dan Voinea

Colonelul Vasile Doană: „ Dosarul Mineriadei este o rușine a Justiției!”

Procurorul colonel Vasile Doană, unul dintre magistrații militari care au avut dosarul în lucru, spune că este rușinos că, după 25 de ani, nu s-au stabilit și pedepsit vinovații. „Atâta timp cât eu am trimis în judecată, în 2008, un prim lot de inculpați, pentru morții și răniții prin împușcare și nici după 15 ani nu s-a dat vreo soluție, nu știu… E numai vina Justiției că nu s-a soluționat! E un adevăr al Românie moderne care trebuia aflat! Nu e bine… Tot în 2000 am pus sub învinuire un lot de 37 de persoane pentru subminarea puterii de stat cu privire la evenimentele ulterioare venirii minerilor. Au existat lideri politici, nu dau nume, direct implicați și ulterior cu funcții înalte în aparatul de stat! În 2015 nu poate fi vorba de o victorie a Justiției! Ci de o rușine!”.

FOTO: Vasile Doană

Mai sunt alte trei dosare care trebuie judecate

Președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor din România”, Viorel Ene, este nemulțumit și de faptul că dosarul „Mineriadei” din 13-15 iunie este redeschis doar parțial: „Este doar cel care privește morții și răniții din 13-15... Dar mai sunt alte trei dosare! Unul care privește relele tratamente din unitățile militare, în care e implicat generalul Victor Athanasie Stănculescu. Că a găzduit și echipat cu uniforme militare o mie de mineri ce urmau să constituie Garda Națională sub conducerea directă a lui Ion Iliescu. Mai e și dosarul aducerii trenurilor cu mineri în București și altul cu pontarea fictivă a acestora la locul de muncă”. Viorel Ene mai spune că piedici în calea aflării adevărului au fost și la nivelurile cele mai înalte ale Justiției. „Dintre procurorii generali ai României, singurul care a ajutat ancheta a fost Sorin Moisescu care, din păcate, a decedat. Nicolae Cochinescu a blocat ancheta până în 1999. Iar dintre miniștrii Justiției, doar Valeriu Stoica a promis, în ’97-’98, că sprijină pedepsirea vinovaților. Rodica Stănoiu nici măcar nu ne-a primit în audiență. Cătălin Predoiu ne-a ascultat... Dar a zis că nu ne poate ajuta instituțional”.

FOTO: Președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor din România”, Viorel Ene