Procesul și execuția soților Ceaușescu. Cea mai controversată judecată din istoria României

Procesul și execuția soților Ceaușescu. Cea mai controversată judecată din istoria României Sursa foto: Captură video

Procesul lui Ceaușescu de la Târgoviște. Situație juridică excepțională sau asasinat mascat?

Procesul lui Ceaușescu de la Târgoviște. Situație juridică excepțională sau asasinat mascat?

Desigur că, azi. la 34 de ani de la momentul 1989, lucrurile se văd altfel, chiar dacă dosarul Revoluției s-a reîntors de la Parchet. Numărul actorilor principali s-a diminuat drastic prin dispariția fizică, astfel că doar Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman, Iosif Rus mai trăiesc azi.

Procesul - organizare în tandem cu execuția

Membrii commando-ului care l-au executat pe Ceaușescu și pe soția sa, Elena, își amintesc că generalul Stănculescu a apărut la unitatea lor și a trecut formația în revistă, cerând trei voluntari pentru o misiune de grad 0. Un căpitan, un sergent-major și un plutonier au făcut un pas înainte, Ei vor fi faimosul commando. Cele trei elicoptere au plecat spre Târgoviște. Conform consemnului, cel în care se afla Stănculescu avea o eșarfă galbenă, atârnând.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei de la unitatea militară unde se afla Ceaușescu aveau consemnul să tragă în elicoptere sau avioane neidentificate dar eșarfa le-a permis aterizarea. În elicoptere erau completul de judecată, militarii din commando, un cameraman și Stănculescu.

La coborârea din elicopter, Stănculescu le-a arătat celor trei locul de lângă corpul de gardă unde era un zid. Atunci se pare că ei au aflat că urmau să îi execute pe soții Ceaușescu.

Procesul grăbit de la București

Stănculescu știa că va pleca cu Ceaușeștii în foi de cort de la Târgoviște. Și așa, de la București, când încă Nicolae abia era la vizita medicală, se dădeau telefoane să se termine mai repede. Așa se face că președintele completului, magistratul militar Gică Popa a avut un discurs care azi pare grotesc, iar avocații Ceaușeștilor au fost mai răi decât procurorul, în acel caz, Dan Voinea Stănculescu a rămas mirat că în TAB ul din fața lui erau Ceaușeștii înainte de proces.  Lui Ceaușescu i se adusese insulina, își făcuse două fiole

Procesul din clubul ofițerilor. Cercurile de foc

Stănculescu a cerut ca să fie izolat CI-stul unității, iar un ofițer să păzească ușa unde era procesul. Avea ordin să tragă dacă locul era atacat și să ucidă tot ce mișca. Ulterior, a aflat că un tanc avea mitralierele și țeava tunului spre  locul procesului, Adică, avea ordin să tragă în clădire ca să nu existe supraviețuitori.

Sentința a fost pronunțată destul de repede, iar execuția s-a produs într-o stare de tensiune. Ceaușeștii, în foi de cort, au fost preluați de unul din elicoptere. Un membru din commando a stat pe trupul lui Ceaușescu. Trupurile au fost lăsate pe stadionul Ghencea în noaptea de 25 spre 26 decembrie. Ulterior au ajuns la Spitalul Militar din București la Morgă, cu un TAB.  Pe 30 decembrie 1989, de Ziua Republicii, cei doi erau înhumați la Ghencea Civil în mare secret.