Cine este VINOVAT de MIILE de MORȚI din SPITALE. Cel mai CONTROVERSAT dosar din SISTEMUL MEDICAL: Infecțiile NOSOCOMIALE. ÎNCEPE procesul HexiPharma la Tribunalul București

Cine este VINOVAT de MIILE de MORȚI din SPITALE. Cel mai CONTROVERSAT dosar din SISTEMUL MEDICAL: Infecțiile NOSOCOMIALE. ÎNCEPE procesul HexiPharma la Tribunalul București

Judecătorul de Cameră Preliminară a decis că rechizitoriul celui mai controversat dosar din sistemul medical românesc a fost întocmit corect

Secția I Penală a Tribunalului București a luat o decizie importantă pentru evoluția dosarului HexiPharma. Judecătorul de Cameră Preliminară a hotărât să respingă toate obiecțiile ridicate de inculpați și să trimită rechizitoriul spre judecare. Probabil că primul termen va fi undeva în toamnă și procesul va dura cel puțin câțiva ani.

Dosarul unui ”sistem”

În martie – mai exact pe 7 martie, când dosarul a și ajuns la Camera Preliminară a TB - procurorii Parchetului General au acuzat  firma Hexi Pharma de 340 de infracțiuni de înșelăciune și de participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor. Vor fi judecați și foștii directori Flori Dinu și Mihail Leva. Dan Condrea, considerat creierul afacerii, nu a fost trimis în judecată, el murind înainte de terminarea dosarului, într-un accident de circulație considerat de procurori sinucidere. Dinu, Leva și Hexi sunt acuzați că au vândut produse cu mențiuni mincinoase pe etichete sau care aveau efecte mult sub cele cerute de standarde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din rechizitoriu rezultă că procurorii nu au date că persoanele infestate în spitalele care folosesc sau au folosit produsele Hexi Pharma sunt victimele exclusive ale dezinfectanților neconformi standardelor, ba, mai mult, procurorii spun că studiile de specialitate la care au avut acces descriu infecțiile intraspitalicești ca fiind produsul unui întreg sistem, de la clădirile și ustensilele vechi până la numărul prea mic de specialiști epidemiologi angajați la cele 340 de unități sanitare care au avut contracte cu companiile lui Dan Condrea.

Părțile vătămate și ”participația improprie”

Totuși, este de remarcat că doar 132 de spitale s-au constituit părți civile în procesul care va urma.

Afirmația ciudată a rolului jucat de cadrele medicale din unitățile care au cumpărat produsele Hexi în răspândirea bolilor nosocomiale o găsim la descrierea faptelor de zădărnicire a combaterii bolilor de care este acuzată persoana fizică Hexi Pharma:

”Fapta inculpatei S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., care prin plasarea pe piața din România, la cvasitotalitatea unităților sanitare de dimensiuni mari din România, în intervalul 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, a înlesnit cu intenție nerespectarea de către membrii personalul medical de specialitate, a măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase), aceștia săvârșind fapta fără vinovăție, având ca urmare răspândirea bolilor nosocomiale, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de:

- participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 52 alin. 3 rap. la art. 352 alin. 1 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal. Fapta se reține în formă continuată, rezoluția infracțională fiind în mod evident unică.”

 

Tribunalul București, Secția I Penală, a fost sesizat cu rechizitoriul pe 7 martie 2017. Chiar de a doua zi, actele au fost comunicate tuturor părților și s-au formulat excepții. Pe 22 iunie, judecătorul a hotărât că dosarul a fost întocmit corect și poate ajunge în faza de judecată.

Iată un extras diin minută: ” Respinge ca nefondate cererile formulate de către inculpaţii S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. şi DINU FLORI, de constatare a nelegalităţii sesizării instanţei, a nelegalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală, şi de restituire a cauzei la procuror în vederea refacerii urmăririi penale. În baza art. 342 şi urm. C.proc.pen. constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 191/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind pe inculpaţii S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. , DINU FLORI şi LEVA MIHAIL, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., DINU FLORI şi LEVA MIHAIL. (...) Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare, în ceea ce priveşte amenda judiciară. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 22.06.2017. ”