Procesul de votare nu a fost întrerupt în diaspora, după decizia CCR de anulare a alegerilor
- Mădălina Sfrijan
- 6 decembrie 2024, 17:08
Procesul electoral continuă în diaspora, după ce judecătorii constituționali au anulat primul tur. În Italia, românii continuă să să meargă la urne pentru a-și exprima votul. Reprezentanții secțiilor de votare acționează conform procedurilor, iar în lipsa deciziei oficiale de la AEP nu pot întrerupe procesul.
Românii din diaspora merg în continuare la urne
Procesul electoral din străinătate a început vineri, ora locală 12:00 a fiecărui stat. Conform procedurii, Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să aplice decizia judecătorilor constituționali.
Prin urmare, notificarea ar urma să ajungă la toate secțiile de vot din străinătate.
După decizia CCR, Biroul Electoral Central (BEC) urmează să se reunească în ședință vineri seară. La secțiile de votare din Italia, românii continuă să meargă la urne. În lipsa documentelor oficiale legatee anularea primului tur, comisiile de la secțiile de votare nu pot întrerupe procesul electoral.
Vineri seară, judecătorii de la CCR se reunesc pentru a redacta motivarea deciziei.
Conform datelor disponibile pe site-ul Autorității Electorale Permanente, prezența la vot este de 0,27%.
Ce au decis judecătorii constituționali
„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calenda-ristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedinte-lui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor ne-cesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Mo-nitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR.