Evenimentul Zilei > Social > Procesul de evaluare a peste 5 milioane de dosare de pensionare a început. Deficitul la casa de pensii este de 17 miliarde de lei
Procesul de evaluare a peste 5 milioane de dosare de pensionare a început. Deficitul la casa de pensii este de 17 miliarde de lei

Procesul de evaluare a peste 5 milioane de dosare de pensionare a început. Deficitul la casa de pensii este de 17 miliarde de lei

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat joi seara că populația activă este în scădere și are un număr mare de pensionari. Raluca Turcan a precizat și deficitul de 17 miliarde de lei, despre care a spus că nu poate fi restabilit mai devreme de câțiva ani de zile. Ministrul Muncii a mai spus că va lua în calcul un set de măsuri pentru creșterea sustenabilă a contributivității la sistemul de pensii și de sănătate.

România are o problemă sistemică în situaţia în care ne ducem în cap cu natalitatea, populația activă este în scădere şi are un număr mare de pensionari care trebuie sprijiniți”, a declarat, joi seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan, relatează Agerpres .

Procesul de evaluare a celor 5 milioane de dosare de pensii a început. au fost evaluate aproximativ 200.000 de dosare

„În condițiile în care anul acesta subvenția de la bugetul de stat pentru plata pensiilor este de 17 miliarde de lei considerăm că este momentul optim să stabilizăm sistemul public de pensii şi ca atare am început procesul de evaluare a tuturor celor 5 milioane de pensii şi vreau să vă spun că în mai puțin de două săptămâni avem evaluate aproximativ 200.000 de dosare.

Ceea ce înseamnă că noi într-un an şi jumătate, cât ar fi putut să se întâmple dacă lucrul acesta începea cu 2019, vom avea evaluate pentru recalculare aproximativ 5 milioane de dosare. Ne-am apucat de treabă cu resursa existentă. Cu resursa existentă am dublat activitatea celor din casele de pensie şi fac pe de o parte calculări ale celor care ies în pensie acum şi pe de altă parte evaluări pentru recalculare pe un soft făcut la noi, în casă”, a precizat Turcan, la Digi 24.

Pensiile nu vor putea fi susținute prin contributivitate nici măcar în următorii ani

Referitor la momentul în care pensiile vor putea fi susținute doar prin contributivitate, ministrul Muncii a răspuns: „Lucrul acesta nu poate fi restabilit mai devreme de câţiva ani de zile”.

„Este foarte greu de spus. Avem 17 miliarde de lei deficit, lucrul acesta nu poate fi restabilit mai devreme de câţiva ani de zile, acest deficit uriaş, şi depinde foarte mult cum ne mişcăm cu economia, dacă economia merge bine, dacă creăm locuri de muncă mai bine plătite cu contribuţii mai mari la bugetul de asigurărilor de sănătate şi de pensii. Atunci vom ajunge să plătim pensiile din contributivitate.

O medie de 10 angajați la 9 pensionari

Vreau să ştiţi în momentul de faţă avem 10 angajaţi la 9 pensionari, avem zone ale ţării unde avem 10 angajaţi la 4 pensionari pentru că economia este puternică şi asta înseamnă că avem de unde plăti, dar avem şi zone unde avem 10 angajaţi la 16 pensionari”, a explicat Raluca Turcan.

Legat de măsurile care vor fi luate pentru a aduce venituri suplimentare la bugetul de pensii, ea a precizat că în primul rând va lua în calcul mai mulţi factori de contributivitate în stabilirea pensiilor, în paralel cu un set de măsuri active care încurajează angajatorii, întăreşte piaţa forţei de muncă, şi astfel pot creşte contribuţiile la sistemul pensii şi de sănătate”, mai relatează sursa citată.