Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a mulțumit oficialilor Uniunii Europene pentru acordarea statutului de țară candidat pentru Republica Moldova.
“Mulțumim, Europa! Decizia istorică adoptată de către toți cei 27 de lideri europeni în cadrul Consiliului Uniunii Europene deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre”, a notat ministrul moldovean pe rețelele de socializare.
În același timp, oficialul moldovean a recunoscut că Republica Moldova mai are foarte mult de lucru pentru implementarea reformelor necesare aderării. “Desigur, mai avem foarte mult de lucru pentru a reforma țara noastră, a elimina corupția, a îmbunătăți justiția, a reforma economia după standardele europene, iar de astăzi acesta devine un obiectiv la care lucrăm împreună cu partenerii noștri europeni, cu sprijinul instituțiilor și a statelor membre ale Uniunii Europene”, menționat ministrul Popescu.
La rândul ei, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în cadrul conferinței de presă care a urmat primei zile a summitului că decizia oferă o perspectivă europeană pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia. "Nu ar putea exista un simbol mai mare de speranţă pentru popoarele din Ucraina, Moldova şi Georgia în aceste vremuri tulburi. Desigur, guvernele lor au acum un multe teme de făcut pentru a merge mai departe pe această cale, dar sînt încrezătoare că vor lucra cît mai repede şi cît mai activ posibil pentru a implementa reformele necesare”, a spus von der Leyen
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Reprezentanții societății civile moldovene consideră că procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea dura între 10 și 15 ani. Directorul executival think-tank-ului moldovean Expert-Grup, Adrian Lupușor, a declarat spune că responsabilitatea de bază a autorităților moldovene este în acest moment să reformeze justiția, să modernizeze statul și să crească nivelul de viață al cetățenilor, astfel încît ideea eurointegrării să fie una atractivă pentru toți.
“Procesul de aderare ar putea dura 10-15 ani. Această listă de condiții anexată statutului de țară candidată implică o serie de reforme care vor transforma Republica Moldova, o vor moderniza. Iar aceste reforme n-au cum să nu fie susținute de marea majoritate a cetățenilor fără eforturi de consolidare a societății depuse din partea autorităților”, a specificat Adrian Lupușor
Ieri, 23 iunie, Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.