Instanța Supremă a decis! Care este următoarea mutare în procesul lui Vâlcov

Instanța Supremă a decis! Care este următoarea mutare în procesul lui Vâlcov

Instanţa supremă reia în 17 septembrie judecarea apelurilor din dosarul de corupţie în care Darius Vâlcov, fostul consilier al Vioricăi Dăncilă, a fost condamnat la opt ani de închisoare.

UPDATE:  Instanţa supremă a amânat, marţi, pentru 15 octombrie, dosarul de corupţie în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă, motivul fiind că nu a fost publicată de către Curtea Constituţională motivarea deciziei privind completurile specializate.

Vâlcov nu a venit la proces, el fiind reprezentat de avocatul său, care a cerut amânarea procesului, susţinând că decizia CCR va duce la rejudecarea pe fond a dosarului.

Doi dintre cei cinci membriai completului au făcut opinie separată, în sensul că procesul ar trebui continuat, mai ales că în sala de judecată se aflau doi martori, care trebuiau audiaţi la termenul de marţi.

La termenul ultimul termen al procesului, procurorul DNA a cerut instanţei să solicite Direcţiei toate înregistrările făcute de procurorul de anchetă în timpul audierilor din acest dosar, tocmai pentru a demonta susţinerile avocatului lui Darius Vâlcov, potrivit cărora clientul său ar fi încercat să facă o înţelegere cu procurorii, care până la urmă nu ar mai fi avut loc.

Avocaţii celor din dosar au cerut, pe rând, fie rejudecare completă a cazului, respectiv anularea primei decizii de condamnare, fie administrarea mai multor probe pe parcursul judecării apelurilor.

Astfel, avocaţii au solicitat fie documente probante din alte dosare penale sau civile, audierea unor noi martori, printre care şi Vasile Blaga, încuviinţarea efectuării unor expertize financiare, precum şi relaţii de la DNA şi SRI pentru punerea la dispoziţie a unor rapoarte posibil secrete.

Avocatul lui Darius Vâlcov a cerut audierea lui Vasile Blaga pentru ca acesta să confirme susţineri ale lui Vâlcov potrivit cărora denunţătorul din dosar, omul de afaceri Theodor Berna, ar fi venit la el prin intermediul lui Blaga, şi nu prin alte persoane.

Despre relevanţa acestor susţineri în raport cu faptele de corupţie cercetate în dosar, avocatul nu a oferit lămuriri şi a arătat că el nu cunoaşte detalii despre un denunţ al clientului său privind situaţia cu Blaga invocată, care ar fi fost clasat de către anchetatorii DNA pentru că nu s-ar fi confirmat.

În sala de judecată, procurorul DNA a combătut proba cu martorul Blaga, explicând că referirile lui Darius Vâlcov nu s-au concretizat în cadrul unui dosar penal.

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat, în 8 februarie 2018, de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, fiind vorba despre mai multe licitaţii de lucrări pentru apă şi canalizare.

Potrivit deciziei instanţei, Vâlcov a primit patru ani pentru trafic de influenţă, şase ani pentru spălare de bani, doi ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de opt ani.

Totodată, se confiscă de la acesta suma de 6,2 milioane lei, fiind menţinut sechestrul asigurător dispus de procurorii DNA.

În acelaşi dosar, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, a primit doi ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de cinci ani.

De asemenea, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la trei ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit trei ani şi şase luni cu executare.

Ne puteți urmări și pe Google News