TURCIA. Primii polițiști acuzați că au refuzat să păzească reședința lui Erdogan, judecați la Istanbul
- Simona Stupar
- 27 decembrie 2016, 16:57
29 de polițiști turci sunt judecați la Istanbul, fiind acuzați de implicare în lovitura de stat eșuată din luna iulie, acesta fiind primul proces din Istanbul al suspecților, după mai multe măsuri de represiune după puciul eșuat împotriva președintelui Recep Erdogan.
Cu 41.000 de suspecți arestați în toată țară, aflată încă în stare de urgență, procesele celor acuzați este de așteptat să fie printre cele mai extinse din istoria judiciară a Turciei.
La cinci luni după lovitura de stat, procesele la scară redusă au început în provincii, iar luni 60 de oameni au apărut în fața instanței în orașul sud-vestic Denizli, scrie The Guardian. Cu toate acestea, procesul din Istanbul, care se desfășoară în imensul tribunal de lângă închisoarea Silivri, este cel mai important de până acum și primul din metropola turcă.
Inculpații sunt acuzați că au încercat să alunge de la putere guvernul și că sunt membri ai grupării conduse de clericul din SUA, Fethullah Gülen, pe care autoritățile îl acuză că s-a aflat în spatele puciului.
Gulen, a cărui extrădare a cerut-o Ankara, neagă vehement toate acuzațiile.
Procesul a început cu citirea numelor inculpaților, iar judecătorul, Fikret Demir, a citit acuzațiile, scrie agenția Anadolu. Urmează pledoariile apărării. Audirerile inițiale vor dura până vineri. În contextul unor măsuri stricte de securitate, forțele speciale în uniforme de camuflaj păzesc tribunalul și împrejurimile.
Dintre cei 29 de polițiști, 24 sunt în arest la domiciluiu, unul este fugar, restul sunt eliberați pe cauțiune. Dacă sunt condamnați, 21 de suspecți riscă pedepse cu închisoarea pe viață, iar alți opt ofițeri ar putea fi condamnați la închisoare între 7-15 ani. Aceștia sunt acuzați că ar fi refuzat să păzească reședința lui Erdogan din Istanbul, în noaptea cu pricina.
„Ne vom asigura - în limitele legii - că cei vinovați sunt pedepsiți și vor primi cele mai dure pedepse posibile”, a spus avocatul Orhan Cagri Bekar, liderul Asociației 15 iulie, care reprezintă victimele loviturii de stat.
Cu toate acestea, au existat reacții internaționale îngrijorate de extinderea măsurilor de represiune luate în contextul stării de urgență, împotriva oponenților lui Erdogan.