Johnson & Johnson și cei mai mari trei distribuitori de medicamente din țară vor plăti aproximativ 590 de milioane de dolari triburilor nativilor americani, care susțin că firmele au contribuit la răspândirea epidemiei în rândul comunităților tribale. Nativii americani sunt cu 50% mai predispuși să moară din cauza supradozelor.
Trei dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din SUA, alături de compania producătoare de medicamente Johnson & Johnson, au de plătit daune în valoare de aproximativ 590 de milioane de dolari triburilor nativilor americani, care susțin că firmele au contribuit la o criză a opioidelor în rândul comunităților tribale, potrivit unei propuneri de acord depuse marți.
Daune de 590 milioane de dolari pentru triburile nativilor americani
Sunt peste 400 de triburi implicate în acest caz, depus la Tribunalul Districtual al SUA din Cleveland, dar o parte din tranzacție poate fi revendicată de fiecare dintre cele 574 de triburi recunoscute la nivel federal, conform documentelor depuse la tribunal, citate de The Washington Post. Triburile trebuie să semneze înainte ca înțelegerea să fie finalizată.
Cei mai mari trei distribuitori de medicamente din țară - AmerisourceBergen, Cardinal Health și McKesson - vor plăti 439.964.500 de dolari pe o perioadă de șapte ani. Johnson & Johnson va plăti 150.000.000 de dolari pe o perioadă de doi ani.
„Acest proces este un punct de cotitură în istorie”
Acordul privind opioidele marchează cea mai mare daună plătită triburilor nativilor americani, potrivit sursei citate.
„Este epic”, a declarat pentru The Post un avocat al triburilor, Lloyd Miller. „Nevoia este pur și simplu prea mare în țara indienilor. Acest proces este un adevărat punct de cotitură în istorie”, s-a exprimat avocatul.
Potrivit unei analize din anul 2020, între 2006 și 2014, nativii americani au avut cu 50% mai multe șanse de a muri din cauza unei supradoze de opioide decât alte etnii.
Sute de mii de oameni morți din cauza epidemiei de opioide
Peste 3.000 de procese intentate de diferite niveluri de guvernare au fost depuse cu scopul de a trage la răspundere companiile pentru epidemia de opioide care a ucis sute de mii de oameni în ultimii 20 de ani.
În septembrie 2021, Națiunea Cherokee a ajuns la o înțelegere în valoare de 75 de milioane de dolari cu cei trei distribuitori de medicamente - AmerisourceBergen, Cardinal Health și McKesson - pentru pretenții similare legate de opioide, potrivit sursei citate. Daunele ar urma să fie plătite pe parcursul a șase ani și jumătate.
AmerisourceBergen a declarat pentru NPR că acordul „va accelera atât fluxul de resurse către comunitățile afectate de criză și va permite AmerisourceBergen să se concentreze pe asigurarea faptului că lanțul de aprovizionare cu produse farmaceutice satisface nevoile furnizorilor de servicii medicale și ale pacienților”.
Johnson & Johnson a declarat că nu mai vinde opioide în țară și că marketingul său pentru opioide a fost „adecvat și responsabil”, potrivit raportului NPR.