În afară de durerile de cap și de coloană, mușcătura greșită poate provoca o serie de alte probleme: deteriorarea lucrărilor dentare (coroane, punți), dureri articulare, dinți fracturați, scrâșniri de dinți, îmbătrânirea mult mai rapidă a dinților sau chiar pierderea lor. Toate aceste probleme pot fi cauzate de un simplu implant, la aplicarea fațetelor dentare sau în cazul oricărei intervenții stomatologice. De aceea, medicii stomatologi trebuie să ia foarte serios în calcul toate aceste riscuri atunci când încep un plan de tratament.

Noile tehnologii din domeniu au transformat cele mai complicate intervenții într-o rutină atunci când sunt efectuate de medici foarte bine pregătiți. De exemplu, tratamentele sunt realizate întâi pe calculator, pentru a se ști de la început care va fi rezultatul final, atât din punct de vedere funcțional cât și estetic.

Un exemplu este examenul ocluzal cu T-SCAN, o tehnologie digitală de ultima oră, care analizează mușcătura pacientului din punct de vedere funcțional și estetic și oferă un diagnostic precis, astfel încât medicul să știe foarte clar ce intervenții trebuie făcute pentru a rezolva problemele.

„Acest tip de examen duce la îmbunătățirea rezultatelor clinice, dispariția simptomatologiei de traumă ocluzală (mobilitate dentară, dureri la mușcătură, în articulație, dureri de cap), minimizarea forțelor distructive și reglarea ocluziei. Un alt avantaj este acela că pacientul poate vizualiza pe ecran toate acestea și astfel înțelege mai bine nevoia de tratament și fazele acestuia”, spune dr. Monica Hazizi, de la Denttaglio Clinic.

Examenul ocluzal cu T-SCAN este simplu, nedureros și permite vizualizarea simultană a zonele cu probleme, într-o singură ședință. Dr. Costin Marinescu un reputat profesor român care a lucrat opt ani în Statele Unite ale Americii și, în ultimii cinci ani, în Germania, a efectuat această procedură în exclusivitate în România în acest weekend, la Denttaglio Clinic. „Pacientul trebuie doar să muște un senzor subțire, cu forma anatomică a gurii, conectat la aparatul T-SCAN. Un monitor preia imagini care conțin date exacte ale punctelor de contact: localizarea contactelor pe fiecare dinte în parte, numărul contactelor, ordinea în care se produc, și intensitatea forței pe care o dezvoltă fiecare contact în parte”, explică dr. Costin Marinescu.

De cele mai multe ori echilibrarea ocluziei implică șlefuirea selectivă a dinților sau lucrărilor dentare.