Procedura în cazul Simonei Halep. Când se va stabili verdictul final în cazul de dopaj
- Ionel Sclavone
- 6 decembrie 2022, 10:26
Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a stabilit procedura ce va fi urmată până la pronunțarea deciziei finale în cazul de dopaj al Simonei Halep.
Pentru sportiva din România urmează o perioadă în care trebuie să-și pregătească argumentația în vederea apărării. După ce s-a stabilit modul în care substanța interzisă, Roxadustat, a ajuns în organismul său, jucătoarea de tenis mai are de urmat câțiva pași. În funcție de decizia luată de prima instanță, Simona Halep va putea apela și la judecata TAS.
Până la momentul în care Simona Halep va afla verdictul final în cazul său de dopaj, vor urma mai multe etape. În primul rând, este vorba despre o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului (ITIA). Cristian Jura, judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne susține că, în funcție de rezultatul acestor audieri, suspendarea sportivei ar putea fi ridicată.
„Procedural, urmează mai multe etape. Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. Dar aș face o precizare importantă. Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu”, a încheiat Jura.
Reprezentanții ITIA, Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului, au explicat cum se va derula cercetarea în cazul Simonei Halep. Aceștia au subliniat că până la acest moment nu a fost stabilită o dată la care va avea loc audierea jucătoarei de tenis.
„Nu există încă o dată confirmată. Audierea va fi convocată de o organizație independentă, Sports Resolutions, care va decide componența juriului și va confirma detaliile (…) Nu vom confirma data audierii sau audierilor, dar vom comunica rezultatul final atunci când va fi cunoscut”, au precizat reprezentanții ITIA, conform GSP.
Potrivit acestora, cercetarea cazului și stabilirea unei date pentru audiere se va întinde pe mai multe luni. Simona Halep va participa la audierile organizate de Sports Resolutions, un for independent de soluționare a litigiilor din sport.
Care sunt pașii de urmat în cazul Simonei Halep
Sports Resolutions operează la nivel global, așa cum se arată în prezentarea de pe site-ul propriu, oferind servicii de arbitraj, mediere, tribunal și expertiză. Este o „alternativă rapidă și eficientă din punct de vedere al costurilor în procesele interne și în litigiile din instanță”. După ce jurații convocați de Sports Resolutions se vor pronunța, Simona Halep se va adresa, eventual, cu apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Ea va avea la dispoziție maximum 21 de zile, în cazul în care nu este de acord cu decizia primită.
Simona Halep trebuie să probeze lipsa intenției în administrarea substanței interzise, Roxadustat. Dacă va avea o argumentație convingătoare în fața juriului, ea ar putea scăpa de suspendare, după cum susține Cristian Jura, judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.
Judecătorul a precizat că, în acest moment, s-a stabilit clar în care substanța interzisă a ajuns în organismul sportivei. Urmează să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Jucătoarea de tenis trebuie să dovedească faptul că nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise, a mai precizat Jura.