Problemele descoperite de EVZ la Agenția Națională de Transplant au demarat o anchetă a autorităților

Problemele descoperite de EVZ la Agenția Națională de Transplant au demarat o anchetă a autorităților

Ultimul audit intern comandat de Ministerul Sănătății la Agenția Națională de Transplant (ANT) a scos la iveală probleme juridice majore, cât și un amantlâc prin care s-au făcut foarte multe abuzuri. Directorul executiv Anca Baculea și-a înscăunat iubitul, pe doctorul Marian Stamate, ORL-ist la Spitalul Colțea, în funcții de conducere inventate și ilegale.

Mai rău, cifrele furnizate de Agenție vizavi de numărul donatorilor-cadavru evidențiază o strategie foarte slabă de management: doar 3 donatori de la începutul anului și până în prezent.

În urma dezvăluirilor făcute de Evenimentul zilei, Spitalul Clinic Colțea s-a autosesizat și a demarat o anchetă internă care îl vizează pe doctorul Stamate, angajat cu normă întreagă în unitatea sanitară, dar care deținea și trei calități în cadrul ANT: voluntar, coordonator al Unității de Asistență Tehnică și de Management ANT și cea de consilier onorific.

Managementul Colțea va stabili în mod oficial dacă solicitările făcute de Anca Baculea pentru învoirea lui Marian Stamate sunt legale, dacă s-a abuzat de funcția pe care o deține și dacă și-a respectat programul de lucru stipulat în contract.

Baculea, fără reacție!

Evenimentul zilei a făcut numeroase solicitări către Agenția condusă de Anca Baculea pentru a-și spune punctul de vedere în legătură cu informațiile descoperite în urma anchetei jurnalistice, dar până la acest moment, redacția nu a primit niciun răspuns.

De asemenea, EVZ a solicitat o reacție și din partea ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să confirme sau să infirme dacă acest audit a avut loc și dacă raportul este conform cu dezvăluirile făcute.

La Agenția Națională de Transplant a fost efectuată o misiune de audit solicitată de ministrul Sănătății, care a fost încheiată vineri. Ministrul Sorina Pintea așteaptă raportul echipei”, au declarat reprezentanți oficiali ai MS.

Dr. Marian Stamate a refuzat, la rândul său, orice dialog cu jurnaliștii EVZ, încercând să facă presiuni, la conducerea publicației.

Ce a făcut în opt luni de mandat

Cele mai grave nereguli pe care Anca Baculea le-a făcut în mandatul ei de doar opt luni au fost în favoarea celui cu care are o relație de câțiva ani. Reamintim câteva dintre acestea:

Facturi și delegații din luna decembrie a anului 2018, înregistrate fără Cod de Identificare Fiscală (CIF), fără Control Financiar Preventiv (CFP) și fără „Bun de plată”, ceea ce nu doar că duce în nulitate absolută aceste documente, ci intră și sub incidența fraudei fiscale.

Surse din cadrul Ministerului Sănătății spun că auditorii le-a pus în vedere clar faptul că funcțiile dobândite de dr. Stamate nu se află în Regulamentul de Organizare și Funcționare și în structura de compartimentare a ANT și că asta atrage de la sine anularea unor documente de decont și cheltuieli. De asemenea, acest lucru atrage și imposibilitatea de a avea atribuții în acest serviciu. E lesne de înțeles că aceste funcții nu au fost dobândite prin concurs, ci prin numire directă. „Nu se pot deconta și nu se pot suporta cheluieli generate de consilieri onorifici, nici de deplasare, nici de cazare, pentru că acest act intră în conflict cu titulatura în sine, cea de onorific”, ne-a declarat un specialist.

În momentul de față nu există un contabil șef angajat, serviciile de contabilitate fiind făcute „de colegele din ANT”. Mai mult, serviciile juridice sunt asigurate de „servicii externalizate”, adică Persoane Fizice Autorizate (PFA-uri) și diverse SRL-uri.

● A externalizat toate serviciile. Dacă la începutul mandatului său, Anca Baculea a pășit cu dreptul în sediul DIICOT pentru a face plângere penală împotriva fostei conduceri, din cauză că ar fi folosit o firmă de IT externă, iată că și ea a adus multe PFA-uri și SRL-uri în cadrul instituției din organigrama Ministerului Sănătății. Deși posturile nu sunt blocate, Anca Baculea nu găsește să angajeze un contabil-șef, coordonatori și specialiști în transplant. Mai mult, atât directorul executiv cât și coordonatorul-voluntar sunt medici, dar niciunul nu a avut activități în domeniul transplantului de-a lungul carierei