Problemele de INSTABILITATE ale Europei, pe masa dezbaterilor în STATELE UNITE

Problemele de INSTABILITATE ale Europei, pe masa dezbaterilor în STATELE UNITE

Dan Mihalache a participat alături de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior şi de Mircea Geoană la o dezbatere pe tema instabilităţii instalate în Europa de Est, în care au fost punctate aspecte ale procesului evolutiv în relaţia cu UE şi NATO pe care România îl are stabilit.

"În situaţia de instabilitate actuală, există de asemenea oportunităţi pe care trebuie să le exploatăm şi suntem încrezători că având în vedere criza pe care regiunea o confruntă, vom avea un imbold pentru cursul democratic şi prosperitatea ţărilor din regiune, un parteneriat transatlantic mai rezistent şi productiv, legături politice mai puternice între Uniunea Europeană şi Statele Unite pe de-o parte şi, bineînţeles între celelalte ţări ale Europei de Est, pe de altă parte" a declarat ambasadorul român în Statele Unite ale Americii, George Maior. Purtând o discuţie cu fostul preşedinte al Senatului Român, cu ministrul de Externe, Mircea Geoană şi cu şeful Cancelariei Preşedintelui, Sorin Dan Mihalache, ambasadorul Maior a declarat acestea cu scopul de a sublinia posibilitatea de evoluţie a parteneriatului transatlantic. Discuţia, concentrată asupra ideii de instabilitate a Europei de Est, a fost găzduită de fondul german Marshall din Statele Unite şi moderată de vicepreşedintele acestei organizaţii, Ivan Vejvoda.

Puşi în faţa multiplelor provocări pe care regiunea Mării Negre le întâmpină, participanţii la dezbatere au scos în evidenţă aspectele stabile şi unificate ale parteneriatului transatlantic. Vorbind în primul rând despre priorităţile bugetului acordat de NATO, Ambasadorul Maior a subliniat că Bucureştiul va mări bugetul în ceea ce priveşte apărarea, la 2% din PIB în anii următori. Trecând la regiunile vecine, Mihalache a fost de părere că presiunile Rusiei asupra NATO şi în regiunea Mării Negre, necesită o abordare mai flexibilă. Acesta mai consideră că având în vedere că Marea Neagră e o regiune foarte tensionată, strategia Statelor Unite de a întări prezenţa forţelor navale este absolut necesară.

Vorbind despre Europa la modul general, Mihalache a menţionat că după atacul Rusiei asupra Ucrainei, politica UE şi NATO nu se poate întoarce pe un făgaş normal deocamdată. "Nu putem lăsa agresiunile majore ale legilor internaţionale neverificate", a spus acesta. Instrumentele economice şi diplomatice trebuie să continue să exercite presiune şi să scoată în evidenţă eşecurile Guvernului Putin. Geoană sugerează că situaţia din Siria şi Ucraina trebuie privită cu aceiaşi ochi: criza regufiaţilor invadând Europa este un rezultat al influenţei Rusiei atât în Siria cât şi în Europa de Est.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu privire la Summitul NATO de la Varşovia, Mihalache a sugerat că nu ar trebui să privim Ţara Galilor ca pe o sursă de inspiraţie şi că ar trebui să ne îndreptăm atenţia către Summitul de la Bucureşti, pentru mai multe concluzii. Cât despre angajamentul României de a se reforma, precum şi în ceea ce priveşte Uniunea Europeană si NATO, au dus la crearea uneia dintre cele mai puternice campanii anticorupţie din Europa, un model ce Mihalache este de părere că ar trebui urmat şi de alte ţări ale Europei. De asemenea, acesta admite că România mai are multe etape de traversat până să ajungă la standardele Germaniei, Franţei sau chiar ale Americii, considerând asta o provocare şi un ideal în acelaşi timp, informează gmfus.org