Probleme la ISU. Lipsă de resurse, personal îmbătrânit și program extenuant

Potrivit unei informări oficiale Inspectoratul General pentru Situații de Urgență se confruntă cu o lipsă acută de personal, motiv pentru care apelurile de urgență „de multe ori, nu pot fi onorate din cauza lipsei resurselor”.

Într-un document al ISU se evidențiază că personalul care ar trebui să îi ajute pe cetățeni în situații de criză este supus unui program epuizat, îmbătrânit și chiar insuficient pentru a putea interveni în toate cazurile sesizate.

„Numărul echipajele autospecialelor de stingere incendii reprezintă 50,9% din necesar (1594), iar cel al echipajelor ambulanţelor SMURD se situează la 48,2% din necesar (446)”, potrivit unei informări oficiale.

Se constată de asemenea, în raport, „imposibilitatea asigurării funcţionării pe tură” a echipajelor specializate în interventii în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice sau radiologice.

În perioada concediilor de odihnă, presiunea pe sistemul de intervenții de urgență este și mai mare. Anul trecut angajații IGSU au avut de aproape zece ori mai multe intervenții decât în 2017, cu mai puțini oameni.

„Se poate observa faptul că, în anul 2020, numărul intervențiilor executate crește de 9,88 ori față de numărul intervențiilor executate în anul 2007 (de la 52.729 la 520.866), în timp ce efectivele sunt diminuate în anul 2020 cu un procent de 12,57% față de cele din 2007 (de la 30.729 la 26.866).”

Program extenuant și personal îmbătrânit

De asemenea, din cauza deficienței de personal, angajații ISU sunt supuși unui program extenuant. Aceștia lucrează 7 zile din 7, 24 cu 48 de ore, „ceea ce poate genera pe termen mediu și lung uzura fizică și psihică a acestuia cu implicații majore asupra modului de îndeplinire a misiunilor”, se constată în document.

Totodată, analiza mai relevă faptul că peste jumătate din personalul ISU are vârsta cuprinsă între 41 și 55 de ani, aspect care s-ar putea reflecta în modul în care sunt desfășurate misiunile.

„Se impune specificat faptul că implicaţii majore asupra modului de îndeplinire a misiunilor îl va avea inclusiv procesul de îmbătrânire graduală şi sistematică a efectivelor, în prezent, peste 51% din subofiţerii încadraţi la nivelul structurilor de intervenţie (categorie de cadre militare care reprezintă peste 85% din total efectivelor acestora) având vârsta cuprinsă între 41 şi 55 de ani”.

Pentru rezolvarea acestei situații, angajații ISU propun „suplimentarea numărului de posturi la nivelul structurilor de intervenţie, prin majorarea numărului actual (care este nesemnificativ) de posturi de soldaţi şi gradaţi profesionişti”, scrie Antena3.