Problema gazelor rusești revine. UE în fața celui „mai rău scenariu”

Problema gazelor rusești revine. UE în fața celui „mai rău scenariu”Angajați / Sursa foto: Dreamstime.com

Problema gazelor rusești revine. Conform Comisiei Europene, oprirea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, încheiată până la 31 decembrie 2024, reprezintă o amenințare la adresa Uniunii Europene cu „cel mai rău scenariu”.

Problema gazelor rusești revine. Conform informațiilor publicate de ediția europeană a revistei „Politico”, bazate pe un document emis de Comisia Europeană, primele țări afectate vor fi Austria, Ungaria și Slovacia. Deși comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a afirmat în Parlamentul European că Comisia Europeană nu urmărește prelungirea tranzitului de gaze prin Ucraina, documentul sugerează că instituția se confruntă cu mai multe probleme în această privință.

Cât va pierde Uniunea Europeană

„Aceasta înseamnă că UE va pierde în curând aproximativ 5% din importurile sale de gaze, în principal către țările din centrul și sud-estul Europei (care plătesc gazul rusesc în ruble). Dacă această pierdere va coincide cu o perioadă prelungită de temperaturi scăzute, aceasta ar putea duce la cel mai rău scenariu pentru țările UE care continuă să primească gaze prin Ucraina" - se arată în document.

Vladimir Malinov: Europa stimulează construcția de noi terminale de gaze lichefiate

Sursa foto: Freepik

Problema gazelor rusești revine

De asemenea, Comisia Europeană avertizează că înlocuirea tranzitului ucrainean cu gaze provenite din Germania, Italia sau Turcia ar implica costuri mai mari pentru transport și stocare, ceea ce ar fi o sarcină suplimentară pentru aceste țări din Uniunea Europeană.

Situația gazelor rusești se complică

Situatia devine mai complexă și din cauza taxei impuse unilateral de export de gaze de către Germania.

Cu toate acestea, o analiză a documentelor Comisiei Europene din ultimii cinci ani relevă că scenariul de bază din previziunile sale privind condițiile climatice și de temperatură se axează întotdeauna pe presupuneri legate de încălzirea globală. Astfel, în cazul în care tranzitul prin Ucraina încetează în timpul iernii, Comisia Europeană probabil mizează pe evitarea celor mai grave consecințe, sperând într-un efect benefic al încălzirii climatice.

Pe de altă parte, transferul Austriei, Ungariei și Slovaciei către livrările de gaze tranzitate prin țările vest-europene va amplifica gradul lor de dependență față de restul Uniunii Europene, ceea ce ar putea fi benefic pentru Comisia Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News