Problema fabricii de acumulatoare din Debreţin a atras şi atenţia Comisiei Europene, Guvernul Orbán vede dintr-o dată mulți șomeri

Problema fabricii de acumulatoare din Debreţin a atras şi atenţia Comisiei Europene, Guvernul Orbán vede dintr-o dată mulți șomeriViktor Orban. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Autorităţile din Ungaria au luat legătura cu Comisia Europeană în problema ajutorului de stat care urmează să fie acordat fabricii de acumulatoare, a informat ziarul ungar "Népszava" purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, care a anunţat totodată că deocamdată nu doresc să ofere alte informații cu privire la conținutul consultării.

Deocamdată nu se poate estima când va lua o decizie Executivul de la Bruxelles în această chestiune. Durata luării deciziilor UE în legătură cu ajutorul de stat depinde în general de când și ce informaţii va oferi statul membru respectiv Bruxelles-ului, precum şi de complexitatea măsurii solicitate. Nu se ştie exact nici suma cu care Cabinetul va susţine această investiţie, dar cu siguranţă este vorba despre o sumă imensă. Financial Times a scris recent că Guvernul de la Budapesta va ajuta această investiţie cu 800 de milioane de euro (aproximativ 320 de miliarde de forinţi). Şeful de Cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyás, a infirmat nu demult această informaţie, dar a subliniat că trebuie dezvoltat parcul industrial din Debreţin, ceea ce presupune o sumă la ordinul a 100 de miliarde de forinţi, sumă care va include şi fabrica de baterii CATL.

Deputatul formaţiunii Momentum, Márton Tompos, a susţinut anterior că aproximativ 36 de milioane de forinți ca subvenție de stat ar fi disponibili pentru un loc de muncă. Deputatul s-a referit la ceea ce mai mulți experți i-au spus ziarului "Népszava", respectiv că în fabrică vor lucra, probabil, mai cu seamă muncitori chinezi, kazahi, vietnamezi și din țări terțe.

În ultimul podcast "Planeta Albastră" (Kék Bolygó) de luni, fostul președinte al Ungariei, János Áder, a discutat cu Péter Kadejrák, directorul executiv al Asociației Ungare a Acumulatorilor, abordând și situația forţei de muncă. Cele 9.000 de posturi - câte trei mii pe tură - pot fi ocupate şi din județele din împrejurimi, deoarece în această regiune azi sunt în căutarea unui loc de muncă 81.000 de persoane, a spus János Áder. În completarea afirmaţiei fostului preşedinte ungar, Péter Kadejrák a declarat că fabrica de la Debreţin ar putea să aibă un efect pozitiv şi asupra pieţei forţei de muncă din Transilvania, Transcarpatia şi Slovacia. Însă, experții au negat pentru ziarul "Népszava" că ar fi atât de simplu.

În ultimul deceniu au venit - sau vin - la Debreţin atât de multe companii industriale mari, precum BMW, încât acestea au "absorbit" de mult forța de muncă care ar putea fi recrutată. Ba mai mult, datorită caracteristicilor regiunii, această regiune este încă neatractivă pentru oamenii care locuiesc în partea de mijloc sau de vest a țării, așa că forţa de muncă din ţară se îndreaptă în continuare spre est-vest şi nu spre direcţia inversă. Unii au spus că speră că fabricile nu vor fi "umplute" cu muncitori calificaţi, deoarece asta nu ar revigora, ci ar da înapoi cultura de producţie internă; într-o uzină chimică ar trebui să fie angajați cel puțin absolvenți ai unei școli tehnice cu profil de industrie chimică, deoarece angajaţii de aici lucrează zilnic cu substanțe periculoase, explozive sau chiar toxice. Ziarul "Népszava" a aflat de la un inginer chimist care lucrează la fabrica de baterii Samsung din Göd, judeţul Pesta, că au încă dificultăți în comunicarea cu muncitorii asiatici, care nu vorbesc engleza, darămite maghiară, şi din această cauză nu pot trasa sarcini în mod clasic, în scris sau verbal, ci trebuie să le explice ce au de făcut cu ajutorul unei diagrame de flux "pe înţelesul tuturor".

 Până și puțul de măsurare a fost îngropat la Göd

Guvernul a încercat să securizeze aceste informații, dar conform datelor obținute de Asociația Göd-ÉRT, din puțul de monitorizare din zona fabricii de baterii de la Göd nu au fost prelevate probe de apă din 2016, de fapt, şi acesta a fost îngropat, în 2018. Toate acestea dezvăluie deficienţele întregului sistem ungar de protecţie a mediului și de autorizare, haosul din jurul controlului și contradicțiile legate de fabricile de baterii din Ungaria, a declarat, marţi, deputatul formaţiunii Politica Poate Fi Altfel (LMP), László Loránt Keresztes, după ce a convocat Comisia pentru dezvoltare sustenabilă din Legislativul de la Budapesta. Însă, la această şedinţă extraordinară nu s-a luat nicio decizie din cauza absenței reprezentanților partidului de guvernământ. Politicianul de opoziţie a amintit că nici audierile publice convocate în cazul fabricilor de baterii nu au respectat standardele democratice, deoarece au existat situaţii în care oamenii nu puteau încăpea în sala care găzduia evenimentul sau aceste evenimente au fost programate în mod deliberat, de exemplu, la ora zece dimineața pentru ca cât mai puține persoane să-și poată exprima părerile."Producătorii străini aduc poluarea aici si iau profitul, au pretenţii pentru un consum mare de energie şi apă, în condiţiile în care este criză de energie şi apă, nivelul de zgomot în jurul fabricilor creşte, traficul rutier devine îngreunat, ceea ce presupune alte riscuri pentru mediu", a mai precizat deputatul partidului LMP, potrivit nepszava.hu

(Traducerea Rador)