Evenimentul Zilei > Actualitate > Proba de foc! Câți profesori s-au înscris până acum pentru postul de director?
Proba de foc! Câți profesori s-au înscris până acum pentru postul de director?

Proba de foc! Câți profesori s-au înscris până acum pentru postul de director?

Proba de foc, mai exact examenul de competență pe care-l organizează Ministerul Educației pentru ocuparea funcțiilor de directori, a intrat în linie dreaptă

Proba de foc, adică proba scrisă, va debuta pe 12 octombrie, prilej pentru ministrul Educației, Mircea Dumitru, să anunțe: „În acest moment, peste 6.900 de profesori și- au depus candidatura pentru o poziție de director, sau de director adjunct. Aceasta, în ciuda unei opoziții fățișeși a unui sabotaj, mai direct sau voalat, din partea celor care, în spațiul public, își declară preocuparea pentru o educație de calitate.

Mesajul nostru este ferm: concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori în unităţile de învăţământ preuniversitar se va organiza la termenele anunţate iniţial, pe baza principiilor şi a prevederilor enunţate în metodologie.

Decizia CNCD, care spune că metodologia de concurs interzice anumitor persoane participarea la concurs, este incorectă. Este important de știut: articolul incriminat stipulează o incompatibilitate ce ar putea surveni după promovarea concursului între soți sau rude de gradul I, nicidecum nu face referire la înscrierea candidaților. Imaginați-vă situații în care unul dintre soți, aflat într-o poziție superioară de conducere, ar trebui să ia măsuri administrative împotriva celuilalt? Cât de obiectiv ar putea fi el, în această situație? Este clar o situație de incompatibilitate, pe care am eliminat-o tocmai prin acest articol.

Ministerul Educației va contesta hotărârea CNCD în contencios administrativ și, concomitent, va face o cerere de suspendare a acestei decizii.

Pentru toți aceia care își doresc o altfel de școală, avem datoria de a merge până la capăt cu organizarea concursului, ca prim demers de profesionalizare a managementului şcolar”.