Prizonierii lui Becali, greu de capturat

Prizonierii lui Becali, greu de capturat

Doi dintre infractorii care au participat efectiv la furtul maşinii latifundiarului au scăpat, ieri, „în urma unor scurgeri de informaţii”.

Deşi pregătite cu minuţiozitate, descinderile în forţă făcute, ieri, de procurori şi „mascaţi” ai poliţiei la locuinţele hoţilor care „l-au înfundat” pe Gigi Becali nu au avut rezultatul scontat. Motivul: trei dintre infractorii vizaţi - între care David Stan şi Ştefan Mărgean, care au participat efectiv la furtul Mercedesului latifundiarului - s-au dovedit a fi de negăsit.

Contrar aşteptărilor însă, acţiu nea a dat roade în favoarea „sforarului PSD”, Viorel Hrebenciuc: speriaţi de faptul că anchetatorii au dat iama în membrii uneia dintre cele mai temute grupări de hoţi de maşini din Capitală, cei care sâmbătă seara au pus mâna pe autoturismul lui Hrebenciuc jr. (şi care cel mai probabil fac parte tot din banda lui Geamănu) au ales, ieri-dimineaţă, chiar în timpul descinderilor făcute de mascaţi, să abandoneze maşina cu tot cu chei, pe Strada Munţii Carpaţi, din sectorul 5 al Capitalei, de unde a fost recuperată de poliţie.

„Am primit un telefon şi ni s-a spus unde găsim maşina. Când a ajuns echipajul acolo, am aflat că hoţii o abandonaseră cu tot cu chei. Vorba proverbului: «nu e pentru cine se pregăteşte, e pentru cine se nimereşte!»”, au declarat surse din rândul anchetatorilor. Pe mâna judecătoarei lui Gigi Becali

Cei trei infractori „scăpaţi”, ieri-dimineaţă, printre degete de anchetatori au fost daţi în urmărire generală. La ora închiderii ediţiei, poliţiştii scotoceau Capitala şi Ilfovul în căutarea lor.

„Stan, Mărgean şi Nicolae locuiesc foarte aproape unul de celălalt. Descinderile s-au făcut simultan, deci primii doi nu ar fi putut scăpa de «mascaţi». Şi liderul lor, Ilie Alexandru - mai cunoscut drept Sandu Geamănu - a încercat să fugă, dar a fost liniştit rapid. (...) Nici nu ar fi avut timp să se avertizeze unul pe celălalt. E clar că au fost scurgeri de informaţii şi s-au făcut nevăzuţi la timp”, au precizat surse judiciare. Drept urmare, singurii care vor ajunge după gratii, cel puţin deocamdată, sunt Geamănu şi Nicolae, care au fost escortaţi, aseară, după 13 ore de audieri, la Judecătoria Sectorului 1, cu propunerea de arestare preventivă. Acuzaţiile: furt calificat şi şantaj. În boxa acuzaţilor, celor doi li s-a alăturat aseară şi Paul Mihalache, unul dintre "locotenenţii" lui Geamănu, care nu a participat însă la furtul maşinii lui Becali, fiind acuzat în alte cauze conexate la acest dosar.

Şi, ca o ironie a sorţii, hoţii au încăput pe mâna aceluiaşi magistrat care l-a aruncat după gratii pe Gigi Becali: Nicoleta Cristuş, preşedinta instanţei. Şi-au cumpărat libertatea Descinderile - cu „mascaţi” înarmaţi intrând în forţă în casele infractorilor buimaci de somn - au debutat cu deja celebrul „garaj al lui Geamănu” din Chitila, acolo unde locuieşte, de fapt, Tinel Nicolae.

„Toţi vecinii ştiau că Tinel şi fratele lui, Mihai, au aici un service auto. Abia după povestea cu Becali am aflat ce fac, de fapt. Aduc maşini furate, schimbă plăcuţele de înmatriculare, şterg seriile de motor, de caroserie sau, pur şi simplu, le dezmembrează şi le vând pentru piese”, comentează în şoaptă unul dintre vecinii celui care a fost împuşcat în picior de gărzile finanţatorului Stelei. În acelaşi timp, mama fraţilor Nicolae urlă disperată la jurnalişti şi la „mascaţii” care „i-au ridicat copilaşii”.

Potrivit unor surse judiciare, cei cinci membri ai grupării Geamănu, puşi sub învinuire în dosarul „Becali”, sunt cercetaţi şi în alte şase cauze instrumentate de poliţiştii de la Furturi Auto. Unul dintre aceste dosare vizează furtul unui luxos BMW X5 al unui cetăţean arab, „uitat” de proprietar cu cheile în contact. Fapta a fost comisă la scurt timp după furtul maşinii lui Becali.

„I-au cerut arabului 10.000 de euro pentru a-i restitui maşina. S-au întâlnit pentru negocieri în curtea Facultăţii de Agronomie, situată la aproximativ 20 de minute distanţă de locuinţele lor. Nu s-au înţeles, pentru că proprietarul nu avea decât 7.000 de euro. Au demarat în trombă, încercând să iasă cu spatele din curtea facultăţii. În acel moment, BMW-ul lor a lovit o altă maşină care încerca să intre. Puştii din autoturismul tamponat au chemat poliţia, dar hoţilor nu li s-a întâmplat nimic, deoarece colaborează cu oamenii legii. Aşa şi-au cumpărat libertatea până acum”, au completat sursele citate.

Pe lângă cele patru maşini confiscate, ieri, anchetatorii au ridicat roţile unui X5 şi mai multe plăcuţe de înmatriculare. Becali: „Vor urma lucruri şi mai de senzaţie” Deşi s-a declarat nemulţumit de faptul că hoţii au scăpat, Becali s-a grăbit să-i laude pe anchetatori şi a lăsat să se înţeleagă că a primit „mesajele” amicului său Viorel Hrebenciuc, cel care ar sta în spatele decapitării poliţiei bucureştene.

„S-au schimbat multe lucruri şi pe la Poliţia Capitalei, şi pe la «Doi ş’un sfert». Şi veţi vedea curând lucruri şi mai de senzaţie. Poate martorul sub acoperire nu mai vrea să fie sub acoperire. Ce mi s-a întâmplat mie a fost benefic pentru societatea românească, că se face puţină curăţenie şi la poliţie, şi la Parchet”, a jubilat Becali.

"S-au schimbat mai multe lucruri şi pe la Poliţia Capitalei. (...) Şi plus de asta, veţi vedea cât de curând mai multe lucruri şi mai de senzaţie. Să vedem, poate martorul sub acoperire nu mai vrea să fie sub acoperire." - Gigi Becali, finanţatorul Stelei

UN NOU DOSAR

Becali, anchetat şi de Poliţia Braşov Finanţatorul Stelei s-a ales cu un nou dosar penal, după ce fostul patron al FC Naţional, Constantin Iacov, a depus împotriva sa o plângere la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov. Motivul: în timpul unei partide disputate, pe 8 martie, între FC Braşov şi Steaua, Becali l-ar fi înjurat pe Iacov, aflat în tribuna oficială, şi apoi şi-ar fi trimis bodyguarzii, pe Cătălin Zmărăndescu şi Ştefan Dediu, să-l ameninţe. Potrivit lui Constantin Iacov, a fost nevoie ca patronul echipei FC Braşov, Ioan Neculaie, să intervină pentru a aplana conflictul care „escaladase” în pauza meciului. Ieri, Becali a fost audiat de poliţiştii braşoveni în acest dosar, imediat după ce s-a prezentat la sediul Poliţiei Ilfov pentru a respecta programul de supraveghere impus de instanţă. „Iacov a intrat într-un program de instigare a mea”, a comentat, ieri, latifundiarul.

ANTECEDENT

„Portbagajul”, prima fundătură

Vlad Odobescu Alexandru Ilie, cunoscut ca Sandu Geamănu, a făcut multă vreme legea în Bucureşti. Poliţiştii i-au trecut însă cu vederea faptele de natură penală, întrucât îl considerau pe interlop un colaborator preţios. Principalele „ajutoare” ale lui Geamănu au fost multă vreme fraţii săi, Petre Ilie sau Petre Geamănu - încarcerat în Belgia - şi Marian Ilie, zis şi Marin Geamănu, aflat în Penitenciarul Jilava, unde ispăşeşte o pedeapsă pentru tentativă de omor. Maşinile de lux, specialitatea casei

Cu „voie” de la poliţie, dar şi de la serviciul secret al Internelor (Sandu Geamănu insistând, în 2000, să i se predea doar lui Virgil Ardelean), fraţii Geamă nu s- au ocupat, ani în şir, de o gamă variată de nelegiuiri: de la tentative de omor la furturi de autoturisme şi tâlhării.

Şcoala de furturi auto au făcut- o cu aceiaşi „profesori” ca şi legendarul Radu Bolgiu, alias Robocop sau Boso, cel care în 2004 a fost la un pas de moarte după ce a fost rănit de gloanţele poliţiştilor spanioli, care-l urmăreau ca să-l captureze.

În ultima vreme, clanul Geamănu a renunţat însă la „mărunţişuri”, care se dovedeau şi greu de valorificat ulterior. S-a profilat pe „răpirea” maşinilor de lux de la proprietari neatenţi. Martor-cheie în dosarul „Droguri la Jilava”

Biografia lui Sandu Geamănu este însă mai încurcată de-atât: în 2000, el i-a sechestrat şi torturat pe cei care ar fi sustras 500.000 de dolari şi un kilogram de aur din portbagajul maşinii lui Mihai Bucurenciu. Pentru aceste fapte, a fost condamnat la opt ani de închisoare. A fost însă eliberat condiţionat, după ce i-a ajutat pe procurori în rezolvarea cazului „Droguri la Jilava”, caz în care au fost arestaţi doi gardieni.

Geamănu a fost interogat ca martor în respectivul dosar, alături de Sorin Cristian Roşca, fost inspector la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, condamnat în dosarul „Ţigareta II”. În schimbul libertăţii, interlopul a oferit multe detalii despre felul în care drogurile ajungeau în celule.

În februarie anul acesta, a re uşit să scape de o nouă repriză de puşcărie, pentru o tentativă de omor comisă în decembrie 2008. Atunci, Geamănu a intrat înarmat în locuinţa unei familii care i-ar fi datorat o sumă mare de bani, rănind grav trei copii şi cinci femei aflate în respectivul imobil. Judecătorii au decis însă că acesta poate fi judecat în libertate.

Dincolo de aspectele infracţionale, în jurul fraţilor Geamănu au existat mereu legende: aceştia s-ar fi aflat mereu în competiţie cu fraţii Cămătaru, inclusiv la capitolul „excentricităţi”.

Potrivit unui mit urban, Sandu Geamănu şi-ar fi procurat un leu în carne şi oase, pe care l-ar fi ţinut legat de un copac la o fermă, numai pentru că şi fraţii Cămătaru foloseau lei pentru a intimida. Acelaşi mit arată că felina nu ar fi fost hrănită cum se cuvine şi astfel aspectul său nu impunea respectul aşteptat. (A contribuit Andrei Udişteanu)

BUCUREŞTI 2002. Geamănu a ajuns după gratii după ce s-a predat şefului „Doi ş’un sfert”, Virgil Ardelean Foto: Mediafax

HOŢIE LA INDIGO

Hrebenciuc jr. şi Sârbu, furaţi à la Geamănu Raluca Dan Nu doar modul de operare al grupării de hoţi conduse de Sandu Geamănu se aseamănă izbitor cu cel în care, în ultimii ani, mai multe VIP-uri au fost „uşurate” de maşinile lor luxoase, ci şi modul în care acestor personalităţi le-au fost recuperate, ulterior, autoturismele.

Spre exemplu, la sfârşitul săptămânii trecute, Andrei Hrebenciuc a fost „uşurat” de hoţi de luxosul său BMW X6, estimat la aproximativ 60.000 de euro, chiar în faţa locuinţei sale. Concret, tânărul a coborât de la volan să deschidă porţile şi a lăsat maşina cu cheile în contact. Hoţul a urcat în ea şi a demarat în trombă.

„La fel «operau» şi membrii grupării lui Geamănu. Îl urmăreau pe proprietar până când acesta cobora pentru puţină vreme din autoturism şi lăsa cheia în contact, apoi acţionau. Lipsit astfel de posibilitatea de a încasa banii din asigurare, păgubitului nu-i mai rămânea decât să negocieze apoi cu hoţii răscumpărarea maşinii”, au explicat surse judiciare.

Recuperarea maşinii lui Sârbu a durat 14 zile În acelaşi mod a rămas, în 2002, fără Lincoln-ul Navigator şi bossul Pro TV, Adrian Sârbu. Şoferul acestuia a lăsat autoturismul cu cheile în contact şi a coborât să închidă porţile locuinţei.

Ploua torenţial, aşa că hoţului nu i-a fost greu să se strecoare în curte, să urce la volan şi să plece cu maşina. S-a întâmplat în cartierul Dămăroaia, „pe teritoriul bandei lui Geamănu”.

Ca şi acum, în cazul lui Hrebenciuc jr., şi în 2002 poliţiştii au făcut presiuni asupra hoţilor de maşini pentru a-i recupera lui Sârbu luxosul 4x4.

Zilnic, timp de două săptămâni, au fost organizate descinderi peste descinderi la locuinţele infractorilor din Capitală. Cei care colaborau, de regulă, cu poliţiştii nu mai conteneau cu „ponturile” care ar fi putut duce la capturarea hoţilor. În cele din urmă, maşina a fost găsită abandonată, cu tot cu chei, pe o stradă din municipiul Focşani.

Ne puteți urmări și pe Google News