Autoritățile din Sri Lanka (țara insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian) au ajuns la un acord cu omologii din Iran pentru a plăti o datorie cu o cantitate imensă de ceai, care valorează 251 de milioane de dolari. Aceasta este modalitatea găsită de guvernul de la Colombo pentru a stinge datoria generată odată cu livrarea petrolului iranian.
Conform jurnaliștilor de la AFP, la acest acord s-a ajuns marți, 21 decembrie 2021. „Un acord a fost convenit marţi, iar Sri Lanka va exporta în fiecare lună ceai către Iran pentru a regla o datorie de 251 milioane de dolari pentru petrolul furnizat Sri Lankai în urmă cu nouă ani″, a declarat şeful Organizaţiei iraniene pentru dezvoltarea comerţului, Alireza Peyman-Pak.
Mai departe, Guvernul Sri Lankăi și-a luat angajamentul că va trimite Iranului ceai în valoare de cinci milioane de dolari pe lună. În acest ritm, datoria va fi rambursată în mai mult de patru ani.
La această variantă de achitare a datoriei s-a ajuns de abia acum pentru că regimul de la Teheran a fost vizat de sancțiunile economice impuse de americani. Prin urmare, Sri Lanka nu a putut să îşi ramburseze datoriile din cauza sancţiunilor care interziceau tranzacţiile cu băncile iraniene.
Iranienii apreciază ceaiul din Sri Lanka
A fost o lovitură grea pentru iranieni, care sunt mari consumatori de ceai. Spre exemplu, în 2016, aproape jumătate din ceaiul consumat de Iran a venit din Sri Lanka, țară în care ceaiul prezent în majoritatea gospodăriilor este ceaiul negru numit "Ceylon Tea".
Confom BBC, acest acord „nu încalcă sancţiunile americane şi cele impuse de ONU pentru că ceaiul este considerat aliment şi nicio bancă iraniană nu va fi implicată în această tranzacţie″. Asta a declarat ministrul Plantaţiilor din Sri Lanka, Ramesh Pathirana.
În 2020, Sri Lanka a exportat 15 milioane kilograme de ceai. A fost o cantitate sub cea exportată în 2021 (n.r. - 40 de milioane de kilograme). Acordul cu Iranul mai are o miză importantă pentru guvernul de la Colombo: datorită acestuia, Sri Lanka își poate proteja rezervele valutare, afectate din cauza pandemiei de coronavirus.
Așa cum se știe, cconomia insulei este dependentă de turism, domeniu foarte afectat de de pandemia. Drept urmare, autorităţile au impus un embargou cu privire la importuri pentru a păstra rezervele de valută.